Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Ομολόγησαν συμμετοχή Θ. Σερίφης και Κ. Τέλιος

Με τις απολογίες των Θωμά Σερίφη και Κώστα Τέλιου συνεχίστηκε χτες η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Ν». Και οι δύο παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στην Οργάνωση. Ο μεν Θωμάς Σερίφης αρνήθηκε να μιλήσει για άλλους συγκατηγορουμένους του, ο δε Κώστας Τέλιος μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας όσων γνώρισε.

Ο Θωμάς Σερίφης αποδέχτηκε τις πράξεις που ομολόγησε στον εφέτη ανακριτή, αρνήθηκε όμως το σύνολο του σε βάρος του κατηγορητηρίου. Είπε ότι εντάχτηκε στη «17 Ν» το 1989 και έπαψε να συμμετέχει το 1990, θεωρώντας ότι η δράση της δεν μπορούσε να κινητοποιήσει τις μάζες. «Αποψη δική μου είναι ότι η "17 Ν" ήταν καθαρά πολιτική οργάνωση και απαρτιζόταν από λαϊκούς αγωνιστές. Σε πολλά από αυτά, που έλεγε στις προκηρύξεις της, συμφωνούσα και μπορεί να συμφωνώ και σήμερα. Διαφωνώ, όμως, με τον τρόπο δράσης της», δήλωσε.

Ο Θ. Σερίφης είπε ότι ποτέ δεν πήρε λεφτά από την οργάνωση, δε γνώριζε ούτε πού πήγαιναν τα όπλα, ούτε πού βρίσκονταν οι γιάφκες και πως κανείς δεν τον πίεσε να ενταχθεί αλλά και κανείς τον ενόχλησε μετά την αποχώρησή του.

Αντίθετα ο Κώστας Τέλιος παραδέχτηκε ότι είχε κάποιες απολαβές από την «17 Ν», χωρίς όμως να έχει πλήρη επαγγελματική ενασχόληση, αρνούμενος σχετική πρόταση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αιτιολογώντας το γιατί έμενε αν και διαφωνούσε, είπε πως ο Χριστόδουλος Ξηρός τον είχε απειλήσει με «απόλυση» όταν μετά την επιχείρηση σε βάρος του Γιάννη Παλαιοκρασά είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει.

Αναφερόμενος στη δομή της «17 Ν», τη χώρισε σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο ήταν ο «Λάμπρος» και ο «Νικήτας» και άλλος ένας, τα πρόσωπα των οποίων ποτέ δεν είχε δει. Στο δεύτερο επίπεδο, κατά τον Κώστα Τέλιο, αρχηγός ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και συμμετείχαν ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ενώ συμπέρανε πως στο τρίτο επίπεδο ήταν ο Ηρακλής Κωστάρης. Ανώτερος όλων ήταν ο «Λάμπρος» και ακολουθούσε στην άτυπη ιεραρχία ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Γυναίκες στην Οργάνωση δεν είχε καταλάβει να συμμετέχουν. Αποδέχθηκε ότι συμμετείχε στις ενέργειες κατά του εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά, καθώς και στη ληστεία της Τράπεζας Εργασίας στα Κάτω Πατήσια το 1990, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν είχε ο ίδιος θεωρήσει τον εαυτό του μέλος της «17 Ν».

Θέμα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Γιάννης Σταμούλης και Ιπποκράτης Μυλωνάς, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρών, Γιώργος Αγιοστρατίτης, είπε ότι δε θα εξετάσει τον Κ. Τέλιο. Δήλωσε ότι οι εντολείς του εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους «για τον τρόπο που η πολιτεία εκμεταλλεύτηκε έναν ψυχικά ασθενή», σημειώνοντας ότι ο Σάββας και ο Χριστόδουλος Ξηρός εκφράζουν παράλληλα τη συμπάθειά τους προς τον Κώστα Τέλιο.

Την απόρριψη του αιτήματος των Σταμούλη, Μυλωνά ζήτησε ο εισαγγελέας. Το δικαστήριο θα αποφανθεί σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοινώθηκαν οι ποινές (2007-05-15 00:00:00.0)
Οι μάρτυρες δεν αναγνωρίζουν τους κατηγορούμενους (2003-04-08 00:00:00.0)
Αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησαν οι κρατούμενοι (2002-11-12 00:00:00.0)
Παραιτήθηκαν τρεις συνήγοροι (2002-10-25 00:00:00.0)
Νέες αναζητήσεις της Ασφάλειας (2002-07-28 00:00:00.0)
Σενάρια, διαρροές και... άλλα τινά (2002-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ