Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠεΣΥΠ
Επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Κούφιες κουβέντες που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αποδεικνύονται, δυο χρόνια μετά, οι μεγαλοστομίες των κυβερνητικών στελεχών περί καθιέρωσης συστήματος που θα διοικεί «δημοκρατικά» το ΕΣΥ και περί «αποκέντρωσης» του συστήματος Υγείας, που ακολούθησαν την καθιέρωση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ).

Δημοσιεύματα χτεσινών εφημερίδων θέλουν τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή να ζήτησε τις παραιτήσεις των προέδρων ΠεΣΥΠ, σε συνεδρίαση του αρμόδιου συμβουλίου (ΣΥΠΕΣΥΠ) που έγινε προχτές. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο υπουργός Υγείας σχεδιάζει να προωθήσει αλλαγές στη δομή διοίκησης του ΕΣΥ και στα πρόσωπα που τη στελεχώνουν, ενώ η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι χρειάζεται ένα «υπερ-όργανο», στο οποίο θα υπάγονται όλες οι διοικήσεις των ΠεΣΥΠ για να μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.

Πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν χτες ότι ο υπουργός ζήτησε από τους ΠεΣΥΠάρχες την επιτάχυνση των όποιων έργων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Υγεία, ενώ στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες μεταβολές και σε πρόσωπα.

Τα ΠεΣΥΠ αποτέλεσαν το «όχημα» της κυβέρνησης για την προώθηση μιας χιονοστιβάδας μέτρων που πλήττουν άμεσα την ίδια την υπόσταση των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας και τους χρήστες τους: Τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, για τα οποία πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης, οι ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά τομείς των νοσοκομείων (καθαριότητα, μαγειρεία, φύλαξη κ.ά.), η εμπέδωση του κλίματος τρομοκράτησης και η επιχείρηση για το πνίξιμο των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι όποιες αλλαγές προσώπων, σχεδιάζει το υπουργείο, αποδεικνύουν τα αδιέξοδα και την αποτυχία ακόμα και αυτών των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί στην Υγεία. Επί της ουσίας ενισχύουν την ήδη αντιλαϊκή κατεύθυνση της Υγείας και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία και φυσικά δεν υπηρετούν την αναγκαία για το λαό αλλαγή πολιτικής, που να κινείται στην κατεύθυνση της στήριξης ενός δημόσιου, δωρεάν, υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας για όλο το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ