Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρόταση αγώνα στους δημοσίους υπαλλήλους

Απόσυρση του μισθολόγιου - φτωχολόγιου, κατώτερο μισθό στα 1.100 ευρώ

Πρόταση αγώνα και διεκδίκησης των δικών τους γνήσιων αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους απευθύνουν στους δημοσίους υπαλλήλους τα στελέχη του ΠΑΜΕ που δρουν στην ΑΔΕΔΥ. Μια πρόταση που πρέπει να γίνει υπόθεση της «βάσης», των Επιτροπών Αγώνα, σε κάθε κλάδο και δημόσια υπηρεσία, να γίνει όπλο παρέμβασης και δράσης όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Μια πρόταση που γίνεται ακόμα πιο αναγκαία αφού χτες στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, η πλειοψηφία -οι ηγεσίες δηλαδή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης- στη γνωστή αβανταδόρικη γραμμή υπέρ της κυβέρνησης και των πολιτικών της, στάθηκε εμπόδιο σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα είχε στόχο την απόρριψη των αντεργατικών νομοσχεδίων και την απόσυρση του νέου μισθολογίου.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο το νέο μισθολόγιο -φτωχολόγιο, όσο και το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση υπηρετούν τον ίδιο στόχο της «ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου» και αβαντάρουν μια δημόσια διοίκηση πιο εχθρική για τους εντός και εκτός αυτής εργαζόμενους, πρότειναν την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα προτείνουν να οργανωθούν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σ' όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας όλο το διάστημα μέχρι την απεργία.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές οι δημόσιοι υπάλληλοι μεταξύ άλλων να διεκδικήσουν:

  • Απόσυρση του κυβερνητικού Σχεδίου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και των νομοσχεδίων «για τη Δημόσια Διοίκηση με στόχους» και για την κοινωνική εργασία των ανέργων στο Δημόσιο, καθώς και του νομοσχεδίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ και ανάλογες αυξήσεις για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Αμεση καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος.
  • Μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας για τον εργαζόμενο. Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας για τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Αφορολόγητο ποσό στα 14.700 ευρώ.
  • Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλα τα αιτήματα και από όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο απαίτησαν την απόσυρση του νέου μισθολογίου γιατί μειώνει παραπέρα την αγοραστική δύναμη των μισθών και μονιμοποιεί τη λιτότητα και τη φτώχεια για τους χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους. Παράλληλα προωθεί παραπέρα τη χειραγώγηση και τον πειθαναγκασμό των εργαζομένων στο δημόσιο στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, μέσω της σύνδεσης του μισθού με τη διαβόητη αξιολόγηση - βαθμό - παραγωγικότητα - αποδοτικότητα. Παραπέρα αποκαλύπτει κυβερνητικές προθέσεις για πρόσθετους αντιασφαλιστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς με την αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων και με τη συγκρότηση Οργανισμού Ασφάλισης Εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και με την αποσύνδεση των συντάξεων από τους μισθούς. Καταδίκασαν επίσης το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, και κατήγγειλαν την επιδίωξη για την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να υποχρεώνει τους ανέργους σε «κοινωνική εργασία» στο δημόσιο.

Απέναντι σε αυτές τις συγκεκριμένες αγωνιστικές προτάσεις, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ περιορίστηκε σε γενικές διαπιστώσεις και παρέπεμψε την πρόταση των κινητοποιήσεων σε νέα σύσκεψη και όταν το νέο μισθολόγιο πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η παράταξη της ΔΑΚΕ, όψιμα ζήτησε να αποσυρθεί, ενώ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ζητάει άλλο μισθολόγιο σύμφωνα με τις θέσεις της πλειοψηφίας, και κινητοποίηση να γίνει μέχρι τις 10 Οκτώβρη. Μόνο που οι θέσεις της πλειοψηφίας ζητάνε ένα μισθολόγιο, που δεν αναιρεί την ουσία αυτού που προτείνει η κυβέρνηση και αρκούνται σε κάποιες μικροβελτιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ