Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφυλακίζεται, εκτός απροόπτου, σήμερα ο Γκουζίνσκι

Οι πολύπλευρες πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση από κύκλους των ΗΠΑ και του Ισραήλ για απελευθέρωση του Ρωσοεβραίου μεγιστάνα Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, καθώς και η διαφαινόμενη δυστοκία των ρώσικων αρχών να αιτηθούν της έκδοσής του, φαίνεται πως τελικά οδηγούν στην απελευθέρωση του Γκουζίνσκι, ενδεχομένως και σήμερα.

Ο ίδιος, στην αίτηση αποφυλάκισής του από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται, χαρακτηρίζει αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων και μη έγκυρο το ένταλμα των ρωσικών αρχών για σύλληψή του, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για απάτη, ύψους 250 εκατ. δολαρίων. Το αίτημα του μεγαλοεπιχειρηματία κατατέθηκε από τους συνηγόρους του προς το Συμβούλιο Εφετών και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο για να αποφανθεί σχετικά με την προσωρινή απόλυσή του από τις φυλακές, ενώ χτες ο εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την αποφυλάκισή του με χρηματική εγγύηση 60 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οπως άλλωστε δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι αρχές της Ρωσίας δεν έχουν απευθύνει στην Ελλάδα αίτημα έκδοσης του Βλ. Γκουζίνσκι. Ο Χρ. Πρωτόπαππας συμπλήρωσε ακόμη πως «έχει κινηθεί μια διαδικασία από τον ίδιο τον συλληφθέντα, με βάση τους ελληνικούς νόμους. Εχει κατατεθεί αίτηση αποφυλάκισης. Την έχει παραλάβει ο εισαγγελέας εφετών. Δεν μπορώ να γνωρίζω ούτε τι θα προτείνει ο εισαγγελέας στο Συμβούλιο Εφετών, ούτε τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών. Εχει κινηθεί η σχετική διαδικασία».

Στο μεταξύ η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δημοσίευσε χτες εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η σύλληψη και η έκδοση του Βλ. Γκουζίνσκι στη Ρωσία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η σύλληψη απειλεί να ανατρέψει τη βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα της χώρας και στην εύθραυστη δημοκρατία της, με μικρό ή και καθόλου κέρδος για τον Βλ. Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ