Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες αμερικανικές απώλειες

Ψάχνοντας στις σπηλιές για Ταλιμπάν

Associated Press

Ψάχνοντας στις σπηλιές για Ταλιμπάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε την Κυριακή, σε πολύωρη μάχη με «αντάρτες» στην επαρχία Πάκτια, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού των ΗΠΑ. Στη μάχη αυτή, κατά την ίδια πηγή, έχασαν επίσης τη ζωή τους τέσσερις «μαχητές», άγνωστης πολιτικής τοποθέτησης: Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πρόκειται είτε για ανθρώπους πιστούς στο έκπτωτο καθεστώς των Ταλιμπάν, είτε για στελέχη και πράκτορες της αλ Κάιντα ή για άνδρες πιστούς στον αλλοτινό πρωθυπουργό - κι ευνοούμενο των Αμερικανών - και νυν παρία της αφγανικής πολιτικής, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

Εστίες αντίστασης

Στην επαρχία Ζαμπούλ, όπου από την προηγούμενη εβδομάδα οι Αμερικανοί διεξάγουν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις, μαχητές «των Ταλιμπάν», τουλάχιστον σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή, συνέχιζαν να προβάλουν αντίσταση στον αφγανικό στρατό του Χαμίντ Καρζάι και δυνάμεις των ΗΠΑ, που τους επιτίθενται με υποστήριξη μαχητικών ελικοπτέρων και βομβαρδιστικών. Στην επιχείρηση έχουν χάσει τη ζωή τους «τουλάχιστον 90 Ταλιμπάν μαχητές», σύμφωνα με το BBC - ή 110, κατ' άλλες πηγές. Οι μάχες στην περιοχή «κλιμακώθηκαν» και πάλι χτες, κατά τοπικό αξιωματούχο πληροφοριών.

Στα δύο χρόνια των συνεχόμενων επιχειρήσεων από κάπου 12.500 Αμερικανούς μαζί με Αφγανούς συμμάχους τους δεν έχει επιτευχθεί η «ειρήνευση» της χώρας: Αντίθετα, οι επιθέσεις αυξάνονται εκθετικά στην περιφέρεια. Ουάσιγκτον και Καμπούλ κατηγορούν το Πακιστάν ότι «υποθάλπει» την αντίσταση των φανατικών σουνιτών και των ανθρώπων του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά τα αίτια της αναζωπύρωσης των μαχών πρέπει να αναζητηθούν μάλλον στη συνέχιση της διακυβέρνησης από ένα καθεστώς -μαριονέτα και την κυριαρχία των πολεμάρχων εκτός πρωτεύουσας.

Απελπισία

Οσο για τις συνθήκες ζωής του πληθυσμού, τα πράγματα δύσκολα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα της «Rand Corporation» αναφέρει ότι, κατά κεφαλήν, η εξωτερική βοήθεια στο Αφγανιστάν είναι 54 δολάρια στα δύο αυτά χρόνια, σε σύγκριση με τα 814 δολάρια του Κοσσυφοπεδίου και των 1.390 στη Βοσνία. Η υπόσχεση περί διπλασιασμού της αμερικανικής βοήθειας στη χώρα, στο 1,8 δισ. δολάρια, δε έχει στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού, αλλά την ενίσχυση του στρατιωτικοκατασταλτικού μηχανισμού. Και, για να δώσει τη «βοήθεια», η κυβέρνηση Μπους τζούνιορ απαιτεί εγκατάσταση στην Καμπούλ «συμβούλων» στα υπουργεία, κοινώς μιας αδιαφανούς αμερικανικής κυβέρνησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ