Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πανάκριβα τα σχολικά

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί γονείς στη Ρωσία εξαιτίας της ακρίβειας που επικρατεί στα σχολικά είδη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που ξεκίνησε στη Ρωσία την 1η Σεπτέμβρη. Κι αυτό τη στιγμή που στη χώρα οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 7.000.000 και το 80% του πληθυσμού ζει κάτω είτε λίγο πάνω από τα επίσημα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων ITAR-TACC, στα μεγάλα μαγαζιά της Μόσχας για την πλήρη αγορά των σχολικών ειδών οι γονείς θα πληρώσουν φέτος πάνω από 5 χιλιάδες ρούβλια. Ετσι ενδεικτικά τα σχολικά βιβλία χωρίς τα τετράδια κοστίζουν περισσότερο από 600 ρούβλια και τα σχολικά βοηθήματα 1.000 ρούβλια. Οι τιμές στις σχολικές τσάντες ξεκινούν από 300 ρούβλια, ενώ η αναγκαία γραφική ύλη θα κοστίσει από 200 έως 500 ρούβλια.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που, για παράδειγμα, οι μισθοί των δασκάλων κυμαίνονται από 1.400 έως 3.500 ρούβλια, ανάλογα με το σε ποια περιοχή της Ρωσίας βρίσκονται.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σε σχολείο

Την 1η Σεπτέμβρη ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και της Λαϊκό-πατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), επισκέφτηκε το 1142ο Σχολείο στα νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας και μίλησε στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ καυτηρίασε τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα και έκανε λόγο για «άθλιους μισθούς» που δίνονται στους εκπαιδευτικούς, καλώντας σε αγώνα για αλλαγή της σημερινής κατάστασης.

Στη συνέχεια ο Γκ. Ζιουγκάνοφ επισκέφτηκε το σχολικό μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και χάρισε στα παιδιά για το μουσείο τους δύο πορτρέτα: του Ι. Στάλιν και του στρατάρχη Γκ. Ζούκοφ.


.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ