Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Μην πέσετε στη φάκα της κυβέρνησης»

Προεκλογικές παροχές - κοροϊδία χαρακτηρίζει η ΠΑΣΥ τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες που σαν στόχο έχουν να ξεχαστεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και να επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών

Να μην πέσουν στην προεκλογική «φάκα» της κυβέρνησης, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση με ανακοίνωσή της, αναφορικά με τα μέτρα για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στην οποία τονίζει ακόμη ότι «οι "παροχές" αυτές θα αποτελέσουν το άλλοθι της κυβέρνησης για να συνεχίσει την αντιαγροτική της πολιτική με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης, που θα επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, επισημαίνεται: «Με προεκλογικά ψίχουλα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των μικρομεσαίων αγροτών, προσπαθεί η κυβέρνηση να υφαρπάξει την ψήφο τους για να συνεχίσει την ίδια αντιαγροτική πολιτική που είχε δημιουργήσει σοβαρά αδιέξοδα στους μικρομεσαίους αγρότες και την αγροτική οικονομία.

-- Θεωρεί η κυβέρνηση τεράστια κοινωνική παροχή την αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 30 ευρώ/μήνα. Αποφεύγει όμως να πει ότι και με την αύξηση αυτή 460.000 περίπου συνταξιούχοι αγρότες καλούνται να ζήσουν αξιοπρεπώς το 2004, στην οικονομικά ισχυρή Ελλάδα, με μηνιαία σύνταξη 65.000 δρχ. Δε λέει επίσης η κυβέρνηση ότι η σύνταξη αυτή είναι μικρότερη από το «ημερομίσθιο» των κυβερνητικών στελεχών που έχουν διοριστεί στους διάφορους οργανισμούς και στις τράπεζες και καθημερινά υπενθυμίζουν ότι δεν αντέχει η ελληνική οικονομία αυξήσεις στις συντάξεις των αγροτών και των εργαζομένων.

-- Προβάλλει η κυβέρνηση σαν μεγάλη παροχή προς τους αγρότες τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα γεωργικά καύσιμα, από 245 σε 21 ευρώ/1.000 λίτρα. Δε λέει όμως ότι και με τη μείωση αυτή το πετρέλαιο των αγροτών είναι ακριβότερο κατά 62% σε σχέση με το πετρέλαιο των «αναξιοπαθούντων» εφοπλιστών και κατά 5% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Δε λέει επίσης ότι το ποσοστό συμμετοχής των γεωργικών καυσίμων στο συνολικό κόστος παραγωγής είναι μικρότερο του 4% και μια τέτοια μείωση θα μειώσει ανεπαίσθητα το κόστος παραγωγής, ενώ στην πράξη η μείωση αυτή είναι μηδαμινή, μιας και πολλοί αγρότες παράνομα αλλά με την ανοχή των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό πετρέλαιο θέρμανσης.

-- Εμφανίζει η κυβέρνηση σαν παροχή τη μείωση από 18% σε 8% του συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα. Συνειδητά όμως αποκρύπτει ότι κλέβει περισσότερα απ' αυτά που δίνει. Και αυτό γιατί στον υπολογισμό της επιστροφής του ΦΠΑ, σε πολλά και βασικά αγροτικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια δεν υπολογίζεται η επιδότηση, επειδή είναι αποσυνδεμένη από την τιμή τους, πράγμα το οποίο θα γενικευτεί με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης, η οποία εκτός των άλλων αποσυνδέει τις επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή.

-- Θεωρεί η κυβέρνηση κοινωνική παροχή και μάλιστα προς τους μικρομεσαίους αγρότες τη φορολογική απαλλαγή των αγροτών για απεριόριστης αξίας αγορά και κληρονομιά αγροτικής γης, όταν με τα υπάρχοντα όρια κανένας μικρομεσαίος αγρότης δεν πλήρωνε φόρο για αγορά και κληρονομιά αγροτικής γης. Η παροχή αυτή αφορά ελάχιστους μεγαλοαγρότες με περιουσία μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών. Γι' αυτό είναι πρόκληση να εμφανίζεται σαν παροχή προς τους μικρομεσαίους αγρότες ένα κίνητρο προς τους μεγαλοαγρότες για να αγοράζουν με μεγαλύτερη ευκολία τη γη των ξεκληρισμένων αγροτών.

-- Νομίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών των μειονεκτικών περιοχών (ορεινών και νησιωτικών), αυξάνοντας κατά 10% την εξισωτική αποζημίωση, όταν η αντιαγροτική της και η γενικότερη αντιλαϊκή της πολιτική έχει ερημώσει αυτές τις περιοχές, στις οποίες ζουν ελάχιστοι ηλικιωμένοι αγρότες σε πρωτόγονες πραγματικά συνθήκες. Εξυπακούεται ότι η παροχή αυτή δε θα έχει κανένα κόστος στον προϋπολογισμό, μιας και τα λιγοστά κονδύλια υλοποίησής της θα προέλθουν από περικοπές άλλων γεωργικών δραστηριοτήτων που χρηματοδοτεί το Γ' ΚΠΣ».

Επιτάχυνση του ξεκληρίσματος

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι «μ' αυτές τις προεκλογικές παροχές - κοροϊδία, επιδιώκει η κυβέρνηση να ξεχάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες την αντιαγροτική της πολιτική, για να την ξαναψηφίσουν.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες που έχουν και νου και μνήμη δε θα πρέπει να πέσουν στην προεκλογική "φάκα" της κυβέρνησης.

Μπορούν και πρέπει άμεσα να αντιληφθούν ότι οι «παροχές» αυτές θα αποτελέσουν το άλλοθι της κυβέρνησης για να συνεχίσει την αντιαγροτική της πολιτική με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης, που θα επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους.

Μπορούν και πρέπει να συγκρίνουν τις κυβερνητικές προεκλογικές παροχές, με το προεκλογικό αγροτικό πρόγραμμα της ΝΔ και εύκολα να διαπιστώσουν την απίστευτη ομοιότητα αλλά και την ιδιαίτερη επιμονή των δύο κομμάτων στην εφαρμογή της ίδιας αντιαγροτικής ΚΑΠ.

Δε θα πρέπει οι μικρομεσαίοι αγρότες να ξεχάσουν τα αγροτοδικεία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης, αλλά και την υπονόμευση του αγώνα τους από την ηγεσία της ΝΔ και τα στελέχη της.

Κρίνοντας με νηφαλιότητα και χωρίς προκαταλήψεις τις παροχολογίες των κομμάτων του δικομματισμού τις αντιαγροτικές τους πολιτικές και τις αυταρχικές τους πρακτικές, εύκολα μπορούν να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι κανένα κόμμα του δικομματισμού, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματά τους.

Αντίθετα μπορούν να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους αν συσπειρωθούν σ' ένα κοινωνικο-πολιτικό μέτωπο πάλης με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, σε όφελος όλων των λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ