Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν ανακόπτουν ούτε στο ελάχιστο την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων

«Δεν μπορεί να μιλάμε για σύγχρονο κόσμο, για σύγχρονες προκλήσεις, και όταν πρόκειται για τα λαϊκά δικαιώματα να μιλάμε με όρους του περασμένου αιώνα». Το παραπάνω τόνισε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του «Φλας» και τον δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλο και κρίνοντάς τα από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική αντίδραση του ΚΚΕ στις εξαγγελίες, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Δε μας προκάλεσαν καμία έκπληξη οι ανακοινώσεις αυτές. Πέρα από το γεγονός ότι είχαν βγει στη δημοσιότητα, έχουμε καταλάβει πλήρως το πνεύμα και τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση. Αφαιρεί εκατομμύρια, δισεκατομμύρια δικαιώματα, ακόμα και ελευθερίες, και στη συνέχεια έρχεται κάποια στιγμή, είτε για λόγους τόνωσης της αγοράς και των επιχειρηματιών, είτε για να ελιχθεί και να αμβλύνει τις εντυπώσεις, έρχεται να επιστρέψει ξεροκόμματα, πενταροδεκάρες, όπως θέλετε πείτε τα.

Αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ανακόψουν στο ελάχιστο τη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Των αγροτών σήμερα, μιλάω για τη μεγάλη μάζα των αγροτών, τους μικρούς, τους μεσαίους κλπ., που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η μείωση της τιμής του πετρελαίου δεν τους λύνει το πρόβλημα. Τους λείπουν πάρα πολλά. Είναι σαν να μου λείπουν εκατό και να μου δίνεται ένα. Αυτή τη στιγμή ο αγρότης είναι υπερχρεωμένος. Αλλος χάνει το κτήμα του, το παίρνει η Αγροτική Τράπεζα και του λέει: "Ελα να στο νοικιάσω και να γίνεις εργάτης γης". Θέλω να πω ότι όταν, π.χ., είσαι ανοιχτός, ας πούμε τον αριθμό 100, το να μου δώσεις το μισό δε μου λύνει το πρόβλημα. Δεν είναι καν βελτίωση. Βελτίωση είναι αν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση στασιμότητας ή μικρών βημάτων προς τα εμπρός και σου δίνεται ένα μέτρο, που επιφέρει μια σχετική βελτίωση ή και απόλυτη βελτίωση. Σήμερα δε μιλάμε ούτε για απόλυτη, ούτε για σχετική βελτίωση της θέσης. Π.χ., τα μέτρα που παίρνει για τη μερική απασχόληση των γυναικών στο δημόσιο τομέα. Κατ' αρχάς αυτά είναι ενταγμένα εδώ και καιρό μέσα στις προτάσεις. Τι πρόκειται να κάνει; Εχει ανάγκη από θέσεις εργασίας και τις προσφέρει ως μισές και μάλιστα προσωρινές. Και με τη φιλοσοφία ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να δουλέψουν με πλήρη απασχόληση, λέει, άρα μπορούν να δουλέψουν 4ωρο! Οι γυναίκες θέλουν πλήρη και κανονική δουλιά και όλα τα άλλα μέτρα που χρειάζονται για την οικογένεια, για να μπορεί να συνδυάζει και τον εργασιακό της ρόλο και τον αναπαραγωγικό και το ρόλο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών».

Συμπληρωματική κοροϊδία από τη ΝΔ

Αλλωστε, κληθείσα να σχολιάσει την αντίδραση της ΝΔ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Δύο πράγματα θέλω να σημειώσω: Κατ' αρχάς όταν αυτά τα λέει η ΝΔ, ναι θεωρώ ότι είναι κοροϊδία. Διότι η ΝΔ με την πολιτική που έχει, η οποία στη φιλοσοφία της και στη βάση της δε διαφέρει από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια κατάσταση θα οδηγήσει τον αγρότη. Επομένως, όταν τα λέει η ΝΔ, όντως είναι κοροϊδία και έτσι πρέπει να το αισθανθεί ο αγρότης, ο εργάτης, ο υπάλληλος κλπ. Εδώ όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Βάσει ποιου κριτηρίου θα θεωρήσουμε το 1 ευρώ τη μέρα κάτι καλό; Βάσει του ότι ενδεχομένως μια κυβέρνηση θα μπορούσε να μη δώσει ούτε και αυτό; `Η βάσει των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας; Δεν μπορεί να μιλάμε για σύγχρονο κόσμο, για σύγχρονες προκλήσεις, και όταν πρόκειται για τα λαϊκά δικαιώματα να μιλάμε με όρους του περασμένου αιώνα! Διότι, αν βεβαίως πείσεις το λαό να εγκαταλείψει τις λογικές απαιτήσεις - δε μιλάω για στρεβλές καταναλωτικές ανάγκες που το ίδιο το σύστημα τις καλλιεργεί για να μπορεί να τονωθεί η αγορά - εάν, λοιπόν, μιλάμε για λογικές και σύγχρονες απαιτήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, τότε το 1 ευρώ, θα έλεγα, δεν αξίζει και να το πάρεις. Χωρίς να λέω ότι δεν πρέπει να το πάρει αυτός που θα το πάρει, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν αξίζει να το πάρει. Εξαρτάται πώς βλέπω την πρόοδο της ζωής μου και τις ανάγκες μου».

Οι εργαζόμενοι να μην παραιτηθούν απ' όσα δικαιούνται

Σχετικά με το αν το πακέτο εξαγγελιών είχε εκλογικό άρωμα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Πολλά από αυτά τα μέτρα έτσι και αλλιώς θα τα έπαιρνε. Π.χ., τη μερική απασχόληση στο δημόσιο, για να καλυφθούν ανάγκες με προσλήψεις βραχυπρόθεσμες κλπ. Πολλά από αυτά τα μέτρα που παίρνει είναι μέτρα που βοηθάνε στο πέρασμα της γενικότερης πολιτικής. Πάρτε τα μέτρα για τα αυτοκίνητα μεσαίου, μεγάλου κυβισμού, και την ελάφρυνση. Είναι ανάγκη να τονωθεί η αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τέτοια μέτρα παίρνονται συγκυριακά για να τονωθεί η αγορά. Γιατί όταν η εξαθλίωση από ένα σημείο και μετά ξεπεράσει τα όριά της, η αγορά θα παγώσει. Και επομένως στα μέτρα της κυβέρνησης αντανακλάται η αγωνία μιας παγωμένης αγοράς που δε θα βοηθήσει να πραγματοποιούνται τα κέρδη των επιχειρηματιών. Επομένως έχουμε και τέτοια μέτρα και πάντα είχαμε τέτοια μέτρα. Μόνο που αυτά τα μέτρα τώρα δεν μπορούν να ανακόψουν την πορεία σχετικής ή απόλυτης επιδείνωσης της θέσης ενός πολύ μεγάλου μέρους των εργαζομένων».

Ενώ για το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως «φιλολογούν» επειδή φοβούνται ότι η κυβέρνηση «επανακάμπτει στους μη προνομιούχους και τους κουνάει το χέρι», σημείωσε:

«Θα μπορούσα να δώσω μια απάντηση πάρα πολύ γενική, ότι εμείς δε φοβούμαστε ποτέ όταν παίρνονται μέτρα που βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων, ακόμα και όταν επωφελείται ένα κυβερνητικό κόμμα με το οποίο βρισκόμαστε σε αντίθεση. Γιατί η εξαθλίωση ανεβάζει το συμβιβασμό. Επομένως, εμείς και με τον αγώνα μας επιδιώκουμε να βελτιώνεται η θέση των εργαζομένων, ταυτόχρονα ανεβάζοντας το κριτήριο και τον πήχη των απαιτήσεων. Δεύτερο, αυτά τα μέτρα θα αποκτήσουν εκλογικά ερείσματα στο βαθμό που οι εργαζόμενοι παραιτηθούν από το δίκιο τους, στο βαθμό που αποφασίσουν να κάνουν χαρακίρι. Αν αποφασίσεις και πεις ότι εγώ δε διεκδικώ τίποτε, αν αποφασίσεις να πεις ότι εγώ θα ζω χειρότερα, τότε μπορεί αυτά να θεωρηθούν ως προεκλογικές παροχές. Εμείς όμως έχουμε εμπιστοσύνη, ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεπεράσει την απογοήτευση ή κάποιες μοιρολατρικές τάσεις, είναι σε θέση να καταλάβει ότι τον κοροϊδεύουν».

Τέλος, και πάλι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να σκεφθώ καιροσκοπικά, ειλικρινά σας λέω. Γιατί νομίζω ότι είναι καιροσκοπισμός. Αν η κυβέρνηση, όπως λέει, πήρε αυτά τα μέτρα με μια διάθεση να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο, τότε γιατί να κάνει τις εκλογές πρόωρα; Αν οπωσδήποτε η κυβέρνηση τα βλέπει σαν μέτρα κοροϊδίας, τότε πρέπει να τις κάνει πολύ γρήγορα τις εκλογές, πριν αποκαλυφθεί αυτή η κοροϊδία. Εξαρτάται πώς τα βλέπει η κυβέρνηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λαγοί από το καπέλο (2017-06-20 00:00:00.0)
Μοναδικό «αντίμετρο» στα νέα μέτρα η εργατική - λαϊκή αντεπίθεση (2017-03-19 00:00:00.0)
«Εγωισμός και ανυπομονησία» οι λαϊκές προσδοκίες; (2015-03-22 00:00:00.0)
Να ηττηθεί η κυρίαρχη πολιτική σε όλα τα μέτωπα (2010-06-11 00:00:00.0)
Καμπάνα από SONY για κατάρρευση της οικονομίας (1998-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ