Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
Αβάσταχτη «ευημερία»!

Κανένα ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης ή αλληλεγγύης δεν εμπεριέχεται στο 8ο «πακέτο Σημίτη». Ούτε βέβαια υλοποιούνται, μέσα από αυτό, «πολιτικές αναδιανομής», όπως αρέσκεται να διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι αυτό του εμπαιγμού και της ψηφοθηρίας και αυτό δεν αλλάζει, όσοι τόνοι μελάνι και αν χυθούν από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, όσο δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο διαθέσουν τα κανάλια για πλύση εγκεφάλου.

Αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, και μάλιστα πρωτοφανής, πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε μόνο μία κατεύθυνση: «Από τα κάτω προς τα πάνω». Ο παραγόμενος πλούτος πράγματι αυξήθηκε σημαντικά, αλλά οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν καρπώθηκαν αυτό που τους «αναλογούσε» (όπως βαυκαλιζόταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ), αλλά είδαν την κατάστασή τους να χειροτερεύει. Οι μηχανισμοί αναδιανομής, που λειτούργησαν για να μεταφέρουν και συγκεντρώσουν σε ελάχιστα χέρια τον πλούτο, που παράγουν κάτω από καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης οι εργαζόμενοι, είναι γνωστοί και αμείλικτοι: Η λιτότητα (δεκαετής ήδη) στους μισθούς και τις συντάξεις, η φοβερή ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων, η παράδοση των Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Ασφάλισης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, η φορολογική αφαίμαξη, τα δήθεν αυτοχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα, οι προμήθειες του Δημοσίου, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η εν ψυχρώ ληστεία και τοκογλυφία από τις τράπεζες κ.ο.κ. Μυριάδες είναι, οι τρόποι με τους οποίους απομυζούν τα λαϊκά εισοδήματα, έτσι ώστε το ταξικό χάσμα να έχει διευρυνθεί με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Γλαύκα στην Αθήνα κόμισε, λοιπόν, χτες φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος όταν διαπίστωνε ότι: «Ο παραγόμενος πλούτος στην Ελλάδα μοιράζεται όλο και πιο άνισα και το μέρισμα της ανάπτυξης, για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, το καρπώνονται ή μάλλον το καταβροχθίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι εργολάβοι και η νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ - αυτή είναι η πικρή αλήθεια» (Ν. Νικολάου - «Βήμα»).

Τίποτα, λοιπόν, «δεν αναδιανέμουν» ούτε «δίνουν πίσω». Αποτελεί ειρωνεία της τύχης ότι την ημέρα του πακέτου δημοσιεύονταν τα κέρδη για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες μόνο για το α` εξάμηνο του 2003: 3,171 δισ. ευρώ. Η διαφορά από το πακέτο του 1,7 δισ. ευρώ, που αφορά 2,5 εκατ. ανθρώπους, είναι ότι πρόκειται για κέρδη 345 εταιριών...


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ