Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεταίρος στην παραπλάνηση

Με ένταση των αντικυβερνητικών τόνων και της δημαγωγίας πάνω στα λαϊκά προβλήματα, απαντά η ηγεσία της ΝΔ στην κυβερνητική «αντεπίθεση» που επιχειρείται μέσω του «κοινωνικού πακέτου».

Αδυνατώντας να παρακολουθήσει την κυβέρνηση στην «πλειοδοσία των παροχών», επιχειρεί να εξουδετερώσει τα εκλογικά οφέλη της κυβέρνησης με την ανάδειξη των ευθυνών της για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα «κοινωνικά ασθενέστερα στρώματα». Αφήνει βέβαια στο απυρόβλητο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που και η ίδια στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι ο Κ. Σημίτης τώρα «τα παίζει όλα για όλα», έχοντας το βλέμμα στον Νοέμβρη για πρόωρες εκλογές. Το ζήτημα, όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, είναι να αποκρούσει όπως όπως την κυβερνητική αντεπίθεση και η ΝΔ να κρατήσει ανοιχτή την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις των επόμενων βδομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε σχεδόν το σύνολο της χτεσινοβραδινής ομιλίας του σε κομματικά στελέχη σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει το «πακέτο Σημίτη» απαντώντας σε ένα προς ένα τα μέτρα που αφορούν τις «ασθενέστερες τάξεις». Ξέχασε όμως να σχολιάσει τα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις...

Κινούμενος στη γραμμή της προχτεσινής δήλωσής του, επανέλαβε τα περί «εμπόριου ελπίδας» και κοινωνικής πολιτικής που γίνεται με δανεικά και χρέη «την ώρα του πανικού που βουλιάζουν». Σήκωσε εκ νέου την αντιδιαπλεκόμενη σημαία ευκαιρίας επισημαίνοντας ότι «οι μόνοι που είδαν καλύτερες ημέρες, στα χρόνια του λεγόμενου εκσυγχρονισμού, είναι τα οργανωμένα συμφέροντα, οι διαπλεκόμενοι εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου». Επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «έχει επιδοθεί σε μια "άρον άρον" και "όσο όσο" εκποίηση δημόσιας περιουσίας», αλλά βέβαια τάχθηκε υπέρ των «αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων».

Επέσεισε τα γνωστά στοιχεία για τη φτώχεια και την ακρίβεια, επικαλέστηκε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που «είδαν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται», ενώ εξέφρασε τη χαρά του γιατί η κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις της για τους αγρότες, μη θέλοντας να υστερήσει σε ψηφοθηρία.

Δυσκολεύτηκε όμως να ορίσει την κοινωνική πολιτική του κόμματός του και βέβαια να την κάνει συγκεκριμένη. Είπε ότι «κοινωνική πολιτική από τους συνεταίρους της διαπλοκής δεν μπορεί να εφαρμοστεί», όπως επίσης κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει «από εκείνους που έστησαν το έγκλημα του Χρηματιστηρίου». «Η κοινωνική πολιτική χρειάζεται δυναμική οικονομία», είπε, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει πότε μια οικονομία τη χαρακτηρίζει δυναμική...

Πιο σκληρός απέναντι στο «πακέτο Σημίτη» εμφανίστηκε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, υπερφαλαγγίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Οι χτεσινές κυβερνητικές αποφάσεις είναι πράξεις εγκληματικής πολιτικής ανευθυνότητας» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Σημίτης όχι μόνο υπόσχεται παροχές με χρήματα που δεν έχει και κάνει κοινωνική πολιτική - κατά παγκόσμιο πρωτοτυπία - με δανεικά, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος, αλλά ταυτόχρονα με την άφρονα δήλωση ότι "ήρθε η ώρα της συγκομιδής", προκαλεί και όλες τις άλλες κατηγορίες των Ελλήνων που έχουν δίκαια αιτήματα, να τα ζητήσουν και να κινητοποιηθούν αγωνιστικά για να τα πετύχουν». Επικρότησε ταυτόχρονα τη στάση της ΝΔ λέγοντας ότι «ορθώς τηρεί αποστάσεις από όλες αυτές τις αθλιότητες». Επίσης, κατέληξε: «έχει δίκιο ο κ. Καραμανλής που ζητάει εκλογές άμεσα» γιατί «η παραμονή μιας ανεύθυνης κυβέρνησης - η οποία θυσιάζει τα πάντα στην απελπισμένη προσπάθειά της να γαντζωθεί στην εξουσία - για μακρούς μήνες ακόμα, είναι όχι μόνο εθνικά επιζήμια, είναι εθνικά επικίνδυνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ