Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτες αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό

ΡΩΜΗ.--

Μέρα καταγραφής των πρώτων αντιδράσεων στα σχέδια της κυβέρνησης να «αναδιαρθρώσει» το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν η χτεσινή, μετά από τη διαρροή των πρώτων λεπτομερειών του σχεδίου, το οποίο συμφώνησαν εκπρόσωποι των 4 κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού την Τετάρτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, η συμφωνία (που πάντως δεν είναι οριστική) προβλέπει αρχικά την «παροχή κινήτρων» για την παραμονή στην εργασία μετά το 35ο έτος δουλιάς και από το 2008 τη σταδιακή κατάργηση της συνταξιοδότησης μετά από 35 έτη εισφορών - που ισχύει τώρα και επιτρέπει στους εργαζόμενους να βγαίνουν στη σύνταξη από τα 57 χρόνια. Σύμφωνα με το σχέδιο οι συντάξεις αυτές θα καταργηθούν πλήρως μέχρι το 2018, οπότε οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους! (ανεξαρτήτως χρόνων εργασίας και εισφορών).

Εκπρόσωποι του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, CGIL, δήλωσαν ότι θα προκηρύξουν απεργία σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Από την πλευρά του και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων καταδίκασε το σχέδιο ως ανεπαρκές... Αντιρρήσεις για το σχέδιο πρόβαλε και ο λαϊκιστής, ρατσιστής ηγέτης της «Λίγκας του Βορρά», Ουμπέρτο Μπόσι, που κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα λάθη του 1994. Υπενθυμίζεται ότι το 1994 η τότε κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κατέρρευσε εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής ενάντια στο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι εκπρόσωποι των 4 κομμάτων θα ξανασυναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν εκ νέου τις λεπτομέρειες του σχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ