Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Δεν υπήρχε ένδειξη ότι ήθελε να θέσει τέλος στη ζωή του

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η πρώτη φάση της δικαστικής έρευνας, γύρω από τα αίτια που οδήγησαν τον σύμβουλο του βρετανικού υπουργείου Αμυνας στην κατά τα φαινόμενα «αυτοκτονία» του, ολοκληρώθηκε χθες με την κατάθεση του Ρίτσαρντ Τέιλορ, ειδικού συμβούλου του Τζεφ Χουν, ενώ η δεύτερη φάση της έρευνας αρχίζει τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη.

Εντούτοις, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενα... Παραδείγματος χάριν, η κατάθεση της Ολίβια Μπος, φίλης του και πρώην επιθεωρήτριας όπλων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας Χάτον, που ανέφερε ότι ο Ντέιβιντ Κέλι ήταν σοκαρισμένος από τον τρόπο με τον οποίο ο Αντριου Γκίλιγκαν, συντάκτης του επίμαχου ρεπορτάζ του BBC, επιχειρούσε να παίξει ένα «παιχνίδι ονομάτων», αναφορικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη συμπερίληψη του ισχυρισμού των «45» λεπτών στην έκθεση και την ανάμειξη του Αλαστερ Κάμπελ στη διόγκωση των στοιχείων του φακέλου του Ιράκ.

Ενώπιον της επιτροπής Χάτον, η Ολ. Μπος ανέφερε ακόμη πως ο Κέλι είχε δεχτεί την έντονη επίπληξη των ανωτέρων του για το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC και ανησυχούσε πως αυτό θα επηρέαζε τη συνταξιοδότηση και την ασφάλισή του. Ενιωθε πίεση πριν από την κατάθεσή του στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, εντούτοις - πάντα κατά την Μπος - δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι επιθυμούσε να θέσει τέλος στη ζωή του.

Πάντως, όσον αφορά στον αμφιλεγόμενο ισχυρισμό ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα να κάνει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων σε διάστημα 45 λεπτών, πρώην στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας κατέθεσε την Τετάρτη πως συνάδελφοί του διατηρούσαν αμφιβολίες για το κατά πόσον ευσταθούσε το συγκεκριμένο επιχείρημα. Ο επιστήμονας Μπράιαν Τζόουνς, ο οποίος προσφάτως συνταξιοδοτήθηκε, υπογράμμισε ακόμη ενώπιον της επιτροπής Χάτον πως οι ανησυχίες τους και οι προτεινόμενες αλλαγές στο φάκελο - «κατηγορώ» κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν αγνοήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ