Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο στρατός ... πουλάει ναρκωτικά

ΑΣΑΝΤΑΜΠΑΝΤ.- Ο Μοχάμαντ Ντοστ μέχρι πρότινος ήταν ένας άνθρωπος «χαμηλού προφίλ»: Αλλος ένας λοχαγός του «νέου» αφγανικού στρατού του Χαμίντ Καρζάι (που όπλισαν κι εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί και οι «σύμμαχοί τους»). Από την 23η Ιουνίου, όμως, το όνομα του άσημου λοχαγού απασχολεί τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ - και χθες, από τις στήλες της Christian Science Monitor, απέκτησε μια μάλλον ανεπιθύμητη για τον ίδιο δημοσιότητα. Τι συνέβη την 23η Ιουνίου; Συνελήφθη με 167 κιλά ακατέργαστου οπίου στην κατοχή του, ένα σχετικά μικρό φορτίο, αξίας 92.000 δολαρίων. Για τα δεδομένα του Αφγανιστάν, βέβαια, το ποσό συνιστά αμύθητη περιουσία.

Ο Ντοστ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, είναι μάλιστα πιθανό να μη δικαστεί καν, καθώς υπάρχει διένεξη των αρχών της επαρχίας και της πρωτεύουσας, όσον αφορά στη δικαιοδοσία τους, και στην κοκορομαχία εμπλέκεται και η (νεοσύστατη) στρατιωτική δικαιοσύνη. Το πού βρίσκεται είναι άγνωστο, καθώς καμία υπηρεσία δεν τον κρατεί.

Αξιωματούχοι τονίζουν ότι η σύλληψη είναι χειροπιαστή απόδειξη ότι οι πολέμαρχοι του Αφγανιστάν - που «βοήθησαν» στην καταστροφή των Ταλιμπάν και επιβραβεύτηκαν γι' αυτό από τις ΗΠΑ - είναι μπλεγμένοι έως το λαιμό στο εμπόριο ναρκωτικών. Το εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν έχει τζίρο που ξεπερνά κατά πολύ το ποσόν της εισελθούσης στη χώρα εξωτερικής βοήθειας κι αυτό τα λέει όλα. Στην επαρχία Κονάρ, όπου η καλλιέργεια οπίου παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη από την επικράτηση της περί τις ΗΠΑ «συμμαχίας» δολοφόνων και των πολεμάρχων που νοίκιασαν, το 2001, οι άνδρες του Χαζράτ Αλί, του κυρίαρχου τοπικού πολεμάρχου, ουσιαστικά υποθάλπουν την καλλιέργεια παπαρούνας και καίνε μερικές ποσότητες για να ικανοποιούν τους ...«ανησυχούντες» Αμερικανούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ