Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Το ρεμπέτικο τραγούδι στον... Τύπο

Η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή 7 Σεπτέμβρη, 6 με 8 το απόγευμα στον «902 Αριστερά στα FM», θα πραγματοποιήσει μια αναφορά σε άρθρα που γράφτηκαν στον ελληνικό Τύπο από το 1947 ως το 1976, και τα οποία αφορούσαν το ρεμπέτικο τραγούδι.

Φυσικά μια συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα ξεφεύγει από το αυστηρό αρχικό πλαίσιό της - το ρεμπέτικο τραγούδι - και επικεντρώνεται σε κάτι πολύ πιο βαθύ, που είναι ακριβώς η αναζήτηση «ταυτότητας» της ελληνικής κοινωνίας.

Μια συζήτηση για το Ρεμπέτικο Τραγούδι είναι ταυτόχρονα μια συζήτηση για την πικρή και οδυνηρή εμπειρία του λαού μας που έψαχνε να βρει το δρόμο του μέσα σε θύελλες πολέμων, προσφυγιάς, κατατρεγμού, διώξεων και της μόνιμης αντιμετώπισής του από την εξουσία ως «εχθρού λαού».

Μια συζήτηση για το Ρεμπέτικο και το Λαϊκό Τραγούδι του χτες αλλά και το Λαϊκό Τραγούδι του σήμερα, εντάσσεται ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο, καθώς και πάλι «άνεμοι, θύελλες» πνέουν γύρω από τους λαούς όλου του κόσμου.

Θα ακουστούν αποσπάσματα από άρθρα των Φοίβου Ανωγειανάκη, Β. Παπαδημητρίου, Μάνου Χατζιδάκι, Σοφίας Σπανούδη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Τάσου Βουρνά, Γιάννη Τσαρούχη, Κώστα Ταχτσή, Τάσου Φαληρέα, Ηλία Πετρόπουλου, Λευτέρη Μαραγκάκη, Γιώργου Λεωτσάκου, Κώστα Βεργόπουλου, Παναγιώτη Κουνάδη, Μάρκου Δραγούμη, Μίκη Θεοδωράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ