Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ
«Αλμα» πρόκρισης

Αήττητη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της η Εθνική Ελλάδας στα πλαίσια του τέταρτου ομίλου του Ευρωμπάσκετ και προκρίθηκε στους «8» της διοργάνωσης. Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, μετά τις νίκες με Κροατία (77-76) και Τουρκία (75-70) έκανε το «τρία στα τρία» επικρατώντας την περασμένη Κυριακή της Ουκρανίας με 79-73. Μια νίκη που ήρθε χάρη σε ένα εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, όταν οι διεθνείς παρουσίασαν ακριβώς την αντίθετη εικόνα από αυτή που έδειξαν στο πρώτο. Ο Ντικούδης (21π.) ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ελλάδας, αλλά Χατζηβρέττας και Χαρίσης αποδείχτηκαν παίκτες - κλειδιά. Μόνο στην έλλειψη ενδιαφέροντος μπορεί κανείς να αποδώσει την άσχημη εικόνα που παρουσίασε η Εθνική σε ολόκληρο το πρώτο μέρος της αναμέτρησης με την Ουκρανία. Αν κανείς δεν είχε δει τους δύο προηγούμενους αγώνες με την Κροατία και την Τουρκία, θα αδυνατούσε να πιστέψει πώς αυτή η ομάδα έγινε η πρώτη που εξασφάλισε το εισιτήριο για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ. Ελλειψη πάθους στην άμυνα, επιπόλαιες επιλογές στην επίθεση, όσο κι αν ο Γιάννης Ιωαννίδης ανακάτευε διαρκώς την τράπουλα -χρησιμοποίησε ακόμη και τον Δημήτρη Παπανικολάου στο δεύτερο δεκάλεπτο - προσπαθώντας να δοκιμάσει νέα σχήματα. Μετά από δέκα λεπτά παιχνιδιού η Ελλάδα είχε... καταφέρει, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να πετύχει μόνο 9 πόντους, (22-9). Ο Γκρέγκορι Χίζνιακ λειτουργούσε σαν φόβητρο μέσα στη ρακέτα για τους Ελληνες διεθνείς. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν θέμα συστημάτων, αλλά χαλαρότητας και, παρά τις φωνές του «Ξανθού», στο ημίχρονο η Ουκρανία είχε οικοδομήσει διαφορά 20 πόντων, 39-19. Μία ακόμη φορά η ανάπαυλα του ημιχρόνου είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την Εθνική Ελλάδας. Χαρίσης και Χατζηβρέττας επέστρεψαν ορεξάτοι στο παρκέ, «έτρεξαν» την ομάδα και πετυχαίνοντας από 11 και 9 πόντους αντίστοιχα έδωσαν το έναυσμα για την τρίτη νίκη σε ισάριθμες αναμετρήσεις. 36 πόντους πέτυχε σε δέκα λεπτά η Ελλάδα, σχεδόν τους διπλάσιους δηλαδή απ' όσους μετρούσε σ' ολόκληρο το πρώτο μέρος. Κι αυτό γιατί οι Ελληνες βρήκαν ελεύθερα σουτ -τραγικά ποσοστά στο πρώτο μέρος- και αυτή τη φορά τα σουτ μπήκαν. «Βροχή» από τρίποντα ακολούθησε στην τρίτη περίοδο, για να ισοφαρίσει η Εθνική σε 49-49 πριν λήξει το τρίτο δεκάλεπτο (55-54 υπέρ των Ουκρανών). Ο Δήμος Ντικούδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της τελευταίας περιόδου (21π. συνολικά) και έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Φραγκίσκο Αλβέρτη και Ευθύμη Ρεντζιά, η Ελλάδα υποχρέωσε την Ουκρανία στην τρίτη της ήττα με 79-73.

Τα δεκάλεπτα: 9-22, 19-39, 54-55, 79-73. ΕΛΛΑΔΑ: Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας 11, Παπαλουκάς, Παπανικολάου 1, Σιγάλας, Φώτσης 4, Αλβέρτης 17, Ντικούδης 21, Χαρίσης 11, Ρεντζιάς 14, Κακιούζης.

Η Εθνική περίμενε αργά χτες βράδυ το νικητή του αγώνα Γερμανίας - Ιταλίας, για να μάθει ποιος θα είναι ο επόμενος αντίπαλός της στους «8» της διοργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ