Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Εντυπωσιοθηρική εξαγγελία καταβολής «αποζημιώσεων»

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - σε προεκλογική φιέστα που του οργάνωσαν οι βιομήχανοι κομπόστας της περιοχής - ανακοίνωσε μόνο την ονομαστική τιμή αποζημίωσης για τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς και γενναιόδωρες επιδοτήσεις στους βιομηχάνους της περιοχής

Σε προεκλογική φιέστα που οργάνωσαν προς τιμήν του οι βιομήχανοι κομπόστας στην Πέλλα και την Ημαθία το περασμένο Σάββατο στη Βέροια, ανακοίνωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, τα μέτρα για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό του Απρίλη στους δυο νομούς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο διοικητής του ΕΛΓΑ Μ. Τσόγκας, ενώ απουσίαζε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς. Σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών για τη δήθεν φιλοαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε την ονομαστική τιμή της αποζημίωσης για τα προϊόντα της περιοχής, χωρίς να προσδιορίσει βάσει ποιου ποσοστού ζημιάς θα δοθούν οι αποζημιώσεις και με ποιους συντελεστές θα προκύψει το ποσό που οι αγρότες τελικά θα πάρουν στα χέρια τους. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το ύψος της αποζημίωσης για τα συμπύρηνα ροδάκινα, που αποτελούν και την κύρια παραγωγή στους δυο νομούς, ορίστηκε στις 95 δραχμές ανά κιλό. Η ονομαστική αξία της αποζημίωσης, ωστόσο, ελάχιστη σχέση έχει με το τελικό ποσό που θα καταβληθεί στους αγρότες, αφού με βάση το συντελεστή του 61% που θέτει σήμερα ο ΕΛΓΑ για την αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής, στον παραγωγό θα καταλήξουν -στην καλύτερη περίπτωση- μόλις 57 από τις 95 δραχμές ανά κιλό, χωρίς να υπολογιστεί η απώλεια από την υποεκτίμηση της καταστροφής στις καλλιέργειες.

Ετσι, μέχρι να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες με εξειδικευμένη την εκτίμηση της ζημιάς ανά παραγωγό, οι «παχυλές» αποζημιώσεις που προεκλογικά μοίρασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ παραμένουν κενό γράμμα για τους αγρότες. Την ίδια στιγμή, αποζημιώσεις που εκκρεμούν από τα ΠΣΕΑ του 2001, παραπέμπονται μετά και τις νέες εξαγγελίες στις ελληνικές καλένδες.

Παράλληλα με τα μέτρα για τους αγρότες, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν παρέλειψε να μοιράσει και ένα γενναιόδωρο πακέτο στους βιομηχάνους της κομπόστας. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε - στους οικοδεσπότες του το Σάββατο στη Βέροια - επιδοτήσεις πάνω από 6.000.000 δραχμές ανά μόνιμο εργαζόμενο για ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης στις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς που ασχολούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67% με τη μεταποίηση του ροδάκινου. Το μέτρο αποτελεί προίκα για τις μεγάλες βιομηχανίες κομπόστας, καθώς από το συνολικό ποσό ένα μέρος μόνο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους με τη μορφή επιδόματος και το υπόλοιπο της επιδότησης θα καταλήξει στις τσέπες των μεγαλοβιομηχάνων της κομπόστας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, κανένα μέτρο δεν ανακοινώθηκε για τους περίπου 15.000 εποχιακούς υπαλλήλους. Το θέμα πήρε νέα αναβολή, πιθανά για την Τετάρτη, που αναμένεται να επισκεφθεί τα Γιαννιτσά ο υφυπουργός Εργασίας.

Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί εξάλλου στους παραγωγούς το γεγονός ότι από το ποσό της αποζημίωσης που έχουν ήδη πάρει για ορισμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα κεράσια, δεν έχουν αφαιρεθεί τα 3 ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί από την κυβέρνηση ως προκαταβολή για κάθε δέντρο. Ετσι, η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση άτοκη προκαταβολή, ενσωματώνεται για δεύτερη φορά στο εκκαθαριστικό ποσό της αποζημίωσης, δημιουργώντας υπόνοιες στους παραγωγούς ότι τελικά θα τους ζητηθεί πίσω και μάλιστα διπλή και τρίδιπλη, με δεδομένο ότι για τους όποιους τόκους προκύψουν, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τους καταβάλλει μόνο στην περίπτωση που η τελική αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ