Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ»
Συνεχίζει τις πιέσεις για τον Κουσίνσκι

Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας φίμωσης των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας εκ μέρους του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εντάσσει η «Ουάσιγκτον Ποστ» την αντιπαράθεση της ρωσικής κυβέρνησης με τον πρόσφατα συλληφθέντα στην Ελλάδα Ρώσο επιχειρηματία Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι, ο οποίος αφέθηκε τελικά ελεύθερος, χωρίς να του επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα.

Σε κύριο άρθρο της, η αμερικανική εφημερίδα καλεί ουσιαστικά την Ελλάδα να αντισταθεί στις όποιες πιέσεις της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα επιχείρησε επανειλημμένα να πείσει και άλλες ξένες κυβερνήσεις να συλλάβουν τον Β. Γκουσίνσκι, αλλά απέτυχε. Προς τούτο παραθέτει τις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας, οι οποίες αρνήθηκαν να συνεργαστούν, ενώ σημειώνει ότι η ηγεσία της «Ιντερπόλ» κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα επιχειρήματα κατά του Γκουσίνσκι είχαν πολιτικά κίνητρα. Σημειώνει επίσης ότι και η Ισπανία, η οποία εμφανίστηκε περισσότερο συνεργάσιμη με τις ρωσικές αρχές και συνέλαβε τον Γκουσίνσκι το Δεκέμβρη του 2000, τον άφησε τελικά ελεύθερο μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης από την ισπανική Δικαιοσύνη.

«Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας», σημειώνει η «Ουάσιγκτον Ποστ» και αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Ρώσο επιχειρηματία και τον άφησαν ελεύθερο, τη στιγμή κατά την οποία οι αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες φέρονται να προετοιμάζουν τα απαραίτητα νομικά στοιχεία για να ζητήσουν την έκδοσή του. Ο κ. Πούτιν ίσως θελήσει να δείξει σε πιθανούς εχθρούς του ότι δε θα είναι ποτέ ασφαλείς, εάν συγκρουστούν μαζί του, αλλά «η Ελλάδα, εάν ενεργήσει ως συνεργός, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να πλήξει τη δική της φήμη», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ