Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πόρτα» από Τουρκοκύπριους

Αρνήθηκαν συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου οι ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης

Καμία διάθεση να συναντήσουν τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, που θα βρεθεί στην Κύπρο στις 10 και 11 του μηνός, δεν έδειξαν οι ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, προσπαθώντας να υποβαθμίσει την άρνηση των δυνάμεων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Η πρόθεσή μας αυτή να συναντηθούμε με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων που ήδη είχαν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί υπέρ της λύσης του πολιτικού προβλήματος και της ένταξης μιας ενιαίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους γύρω από αυτό το θέμα. Στόχος μας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν, και, βεβαίως, με τις αναγκαίες αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ συμπλήρωσε: «Πιστεύαμε ότι η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη ενόψει και των συναντήσεων που θα γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με το Γενικό Γραμματέα. Οι συναντήσεις αυτές θα έδιναν την ευκαιρία για μια ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θεωρούσαμε απόλυτα φυσιολογικό και λογικό να υπάρξουν αυτές οι συναντήσεις, αλλά βεβαίως εναπέκειτο στην ευχέρεια και στη διαθεσιμότητα των Τουρκοκυπρίων πολιτικών αρχηγών να αποδεχτούν ή να αρνηθούν αυτή την πρόσκληση».

Ο Δ. Χριστόφιας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής και Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εκτιμά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δώσει πάρα πολλά στην τουρκοκυπριακή και τονίζει ότι αρκετά ζητήματα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης στο «σχέδιο Ανάν» και να γίνουν αλλαγές προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων.

Ο Δ. Χριστόφιας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» είπε ότι συλλήβδην η τουρκική πλευρά μαζί με την τουρκοκυπριακή παίρνει χωρίς να δίνει, με τα περιθώρια εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς να έχουν υπερεξαντληθεί.

Ακόμη, υποστήριξε ότι «από τους προηγούμενους κυβερνώντες δόθηκαν πολύ περισσότερα από όσα το Εθνικό Συμβούλιο θεωρούσε ως το μέγιστο που θα μπορούσε να δοθεί».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής είπε ότι τα προβλήματα λύνονται με το πάρε-δώσε, αλλά χαρακτήρισε άδικες τις επιθέσεις και τις επικρίσεις της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε σχέση με τη διάθεσή της για επίλυση του Κυπριακού και ιδιαίτερα τις επιφυλάξεις τους για τις προθέσεις του Προέδρου, Τ. Παπαδόπουλου.

«Ενώ οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας εξέφραζαν προθέσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εφάρμοσε μέτρα υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Εξάλλου, ανέφερε ότι μία νίκη της αντιπολίτευσης στα Κατεχόμενα δε θα φέρει τα πάνω κάτω στο Κυπριακό, ούτε και θεωρεί εύκολο τον παραμερισμό του Ραούφ Ντενκτάς από τη θέση του συνομιλητή, αφού όλα θα εξαρτηθούν κατά το μέγιστο βαθμό από το τουρκικό κατεστημένο.

Ως προς τη θέση Ταλάτ και Ερέλ για χωριστούς καταλόγους Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές, ο Δ. Χριστόφιας τους κάλεσε να μην κάνουν εκ των προτέρων το «σχέδιο Ανάν» λύση του Κυπριακού και επισήμανε ότι στο σημείο αυτό μπορεί να υπάρξει αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα στις συνομιλίες (2011-12-16 00:00:00.0)
Επίδειξη αδιαλλαξίας από τον Ερογλου (2011-04-28 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τις απευθείας συνομιλίες (2008-08-19 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για την επίλυσή του (2007-02-28 00:00:00.0)
Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες του (2005-11-27 00:00:00.0)
Διεργασίες σε Λευκωσία και κατεχόμενα (2003-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ