Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και δολιοφθορές αναμένοντας την πολυεθνική «αρωγή»

Ολο και πληθαίνουν οι απώλειες στον κατοχικό στρατό από τις επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Ολο και πληθαίνουν οι απώλειες στον κατοχικό στρατό από τις επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε ό,τι αρχίσαμε με την απελευθέρωση του Ιράκ», δήλωνε ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, σχολιάζοντας την έκτακτη οικονομική βοήθεια που ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ενώ στην κατεχόμενη χώρα συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας προσπαθούσε να απαντήσει στις διογκούμενες επικρίσεις που δέχεται η αμερικανική κατοχή και ο ΓΓ του ΟΗΕ συγκαλούσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε έκτακτη συνεδρίαση σε επίπεδο ΥΠΕΞ για να εξετάσουν τη «στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράκ».

Η «αποφασιστικότητα» του Μπρέμερ, πάντως, δε φαίνεται να πείθει επαρκώς και έτσι λίγες μόλις ώρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι άλλη μια δολιοφθορά είχε γίνει σε πετρελαιαγωγό που συνδέει δύο πετρελαιοπηγές στην περιοχή του Κιρκούκ, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες μεγάλο μέρος του. Δεν έγινε γνωστό αν το νέο αυτό σαμποτάζ θα καθυστερήσει περαιτέρω την επαναλειτουργία του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν, που διεκόπη πριν από ημέρες, εξαιτίας, πάλι, μιας δολιοφθοράς. Σύμφωνα με εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση, οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου, κατά μέσο όρο, τον Αύγουστο κυμάνθηκαν στα 700.000 βαρέλια ημερησίως και η εκτίμηση είναι ότι θα φθάσουν το 1,95 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πολύ χαμηλότερα ακόμη από τις ημερήσιες εξαγωγές πριν από την εισβολή.

Στο μεταξύ, άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, στη Βαγδάτη, όταν το όχημά τους προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό στη γέφυρα Τζαμχουριγία. Παράλληλα, χτες τα ξημερώματα, κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο γύρο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο Τικρίτ, όπου εισέβαλαν σε σπίτια, ακινητοποίησαν γυναικόπαιδα και συνέλαβαν άγνωστο αριθμό ανδρών.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Νότιο και Κεντρικό Ιράκ, μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στη Νατζάφ, οι εκεί διοικητές των κατοχικών δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι δίνουν διορία μέχρι το Σάββατο στους Σιίτες να καταθέσουν τα όπλα τους, με τα οποία, πλέον, φρουρούν τις πόλεις τους. Αν αυτό δε γίνει, τότε «θα ακολουθήσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και συλλήψεις» προειδοποίησαν.

Ελιγμοί, ενισχύσεις και πιέσεις

«Εχει γίνει μια καλή αρχή στο Ιράκ», επέμενε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, απαντώντας στις επικρίσεις, και υποστήριζε ότι «είναι θέμα χρόνου πότε θα παταχτούν οι νοσταλγοί του καθεστώτος και τα τρομοκρατικά στοιχεία». Ο Ράμσφελντ απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Βαγδάτη, 2 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού μεταγωγικού που απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, αναγνωρίζοντας «αυξημένες ανάγκες ασφαλείας και αντιμετώπισης των προκλήσεων της ανοικοδόμησης», ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 1.200 ανδρών.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι συγκάλεσε, εκτάκτως, το Σάββατο στη Γενεύη τους ΥΠΕΞ των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσουν το αμερικανικό σχέδιο απόφασης και το ρόλο του ΟΗΕ. Προς το παρόν, οι περισσότερες χώρες επιμένουν σε κεντρικό ρόλο του Οργανισμού για να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη που ζητούν οι ΗΠΑ. Ανάλογου περιεχομένου ήταν η απόφαση που εξέδωσαν οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου του Κόλπου.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση των μελών του Αραβικού Συνδέσμου, τα οποία επρόκειτο να συζητήσουν κατά πόσο θα αποδεχτούν εκπροσώπους του διορισμένου ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ο νέος Ιρακινός ΥΠΕΞ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, τόνισε ότι είναι «νόμιμο δικαίωμα η εκπροσώπηση», αλλά πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα δημιουργηθεί «προηγούμενο» νομικής αναγνώρισης μιας διορισμένης, από κατοχικές δυνάμεις, κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ