Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΟΥΣ
Στο ίδιο έργο θεατές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιράκ, Αφγανιστάν, ο ρόλος του ΟΗΕ και φυσικά ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ήταν τα κύρια σημεία του διαγγέλματος του Αμερικανού Προέδρου τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση ενός πακέτου - μαμούθ ύψους 87 δισ. δολαρίων για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, στο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό που μεταδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί σταθερή η γραμμή της αμερικανικής πολιτικής για το μεταπολεμικό Ιράκ. «Η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη» τόνισε και σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να επιτρέψουν τη στρατιωτική συμμετοχή και άλλων χωρών στην επιχείρηση σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης του Ιράκ.

«Αναγνωρίζω πως δεν ήθελαν όλοι οι φίλοι μας να απομακρύνουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, αλλά δε θα πρέπει να αφήσουμε τις παλιές μας διαφορές να στέκουν εμπόδιο στη σημερινή μας αποστολή», τόνισε. Υπενθύμισε, δε, ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος πόλεμος σε πολλά μέτωπα και σε πολλά σημεία. «Προ διετίας είχα πει στο Κογκρέσο πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα ήταν ένας μακρύς και δύσκολος πόλεμος, ένας πόλεμος διαφορετικού τύπου, σε πολλά μέτωπα και σε πολλά σημεία. Το Ιράκ είναι τώρα το κύριο μέτωπο». «Η στρατηγική μας στο Ιράκ θα έχει τρεις στόχους: Να εξαλείψουμε τους τρομοκράτες, να συσπειρώσουμε την υποστήριξη άλλων χωρών για να δημιουργήσουμε ένα ελεύθερο Ιράκ και να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να αναλάβουν την ευθύνη για την άμυνά τους στο μέλλον», πρόσθεσε ο Μπους, υπενθυμίζοντας το σχέδιο απόφασης που πρόσφατα κατέθεσαν οι ΗΠΑ.

Τέλος, κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, η Μέση Ανατολή θα γίνει, είτε ένας τόπος προόδου και ειρήνης, είτε θα εξάγει βία και τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο με πολλά θύματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η ελευθερία και η ασφάλεια δεν έχουν τιμή, για να δικαιολογήσει τις ανάγκες για αυξημένη χρηματοδότηση για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Για την Ράις, ο Πρόεδρος Μπους «υπήρξε πολύ σαφής» στην ομιλία του προς το έθνος, ενώ σε δηλώσεις της στο NBC «διευκρίνισε» ότι ο Πρόεδρος Μπους δε μίλησε για το «πρόβλημα» των όπλων μαζικής καταστροφής, διότι αυτό το τελευταίο συνδέεται άμεσα με τον Σαντάμ Χουσεΐν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε με αναβολή η «δίκη» του Σαντάμ Χουσεΐν (2005-10-20 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις και εκρήξεις (2003-09-20 00:00:00.0)
Κούρδοι «παρέδωσαν» στέλεχος του Μπάαθ (2003-04-19 00:00:00.0)
...ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ (2002-09-07 00:00:00.0)
Γουέιν Αλαν Ντάουνινγκ (2001-11-25 00:00:00.0)
«Το Αφγανιστάν είναι μόνο η αρχή» (2001-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ