Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρωθυπουργός ο Κορέι με επιφυλάξεις εκατέρωθεν

Σε κατάσταση συναγερμού, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία, που αναμένουν την «απάντηση» της «Χαμάς» στην απόπειρα δολοφονία του πνευματικού της ηγέτη

Συντρίμμια από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Συντρίμμια από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αποδέχτηκε τον πρωθυπουργικό θώκο ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Αχμέντ Κορέι, τονίζοντας, όμως, ότι «δεν υπάρχει λόγος σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αν δεν αλλάξει η ισραηλινή πολιτική επιθετικότητας απέναντι στους Παλαιστινίους και περιθωριοποίησης απέναντι στον ηγέτη τους, Γιάσερ Αραφάτ». Την υποστήριξή του στον Κορέι έσπευσε να εκφράσει ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ενώ η Ιταλική Ευρωπαϊκή Προεδρία, όπως και η Ουάσιγκτον, τόνισαν ότι «θα τον κρίνουν από τις πράξεις», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται «για εσωτερικό θέμα των Παλαιστινίων» και ότι στόχος είναι «η προσήλωση στην ειρηνευτική διαδικασία».

Σχετικά αρνητική ήταν η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας, που, αν και υποστήριζε ότι κριτήριο θα είναι οι πράξεις, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά «τρομοκρατών», μέχρις ότου «εμφανιστεί ένας Παλαιστίνιος ηγέτης που θα αναλάβει αυτό το καθήκον». Μάλιστα, Ισραηλινός ανώνυμος αξιωματούχος δήλωνε ότι η επιχείρηση εξολόθρευσης της «Χαμάς» θα συνεχιστεί, ενώ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επανέφερε το θέμα της «αναγκαίας εξορίας του Αραφάτ, διότι είναι εμπόδιο».

Την ίδια στιγμή, υπό τον τρόμο της απάντησης του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» στην απόπειρα δολοφονίας του πνευματικού της ηγέτη, Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, ζει το Ισραήλ. Στα παλαιστινιακά εδάφη έχει επιβληθεί ασφυκτικός εξωτερικός και εσωτερικός αποκλεισμός, ενώ σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας έχουν τεθεί ο ισραηλινός στρατός, οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία, με αυξημένες και διαρκείς περιπολίες σε όλους τους πιθανούς στόχους μιας επίθεσης αυτοκτονίας. Ο Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, που τραυματίστηκε ελαφρά στον ώμο από την πυραυλική επίθεση σε διαμέρισμα στην πόλη της Γάζας όπου βρισκόταν το βράδυ του Σαββάτου, μίλησε για «αξέχαστο μάθημα», που θα δώσουν οι μαχητές της οργάνωσης «όπου και όποτε αποφασίσουν». Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 15 πολίτες.

Με ανακοίνωσή της, η οργάνωση απειλεί το Ισραήλ με εκδίκηση, ακόμη και με επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων και κατηγορεί την ΕΕ ότι θέτοντας και το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» (το Σάββατο το απόγευμα), «έδωσε το πράσινο φως στο Ισραήλ να δολοφονεί Παλαιστινίους». Ο Χαβιέ Σολάνα, πάντως, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «όταν η Χαμάς γίνει αποκλειστικά πολιτικό κόμμα, θα γίνει αποδεκτή». Η οργάνωση εμφανίστηκε επιφυλακτική και απέναντι στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αχμέντ Κορέι, εκτιμώντας ότι θα «κριθεί από το κατά πόσο θα προσπαθήσει να πατάξει την παλαιστινιακή αντίσταση».

Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος ένοπλος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, χθες το πρωί, όταν άνοιξε πυρ φορώντας ισραηλινή στολή κατά του μεθοριακού φυλακίου Ερετζ. Νωρίτερα, όλμοι έπληξαν, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές, εποικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στην Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης κατεδαφίστηκε το σπίτι ενός στελέχους της «Χαμάς». Την Κυριακή το βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά αποθήκης πυρομαχικών, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, και κατά ενός σπιτιού στην ομώνυμη πόλη, στη συνοικία αλ Ναμσάου, όπου τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι.

Η παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς και η επιλογή του Αχμέντ Κορέι από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ για τον πρωθυπουργικό θώκο κυριαρχούσαν, χθες, και στο αραβικό Τύπο, ο οποίος εξέφραζε βαθιά ανησυχία. Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγόρησε το Ισραήλ για πρόκληση κλιμάκωσης, μετά την απόπειρα κατά του Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, την οποία καταδίκασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ