Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Θυσία» στην ... εμπορική φιλία

Ακόμα πιο «φιλικό» για το διεθνές εμπόριο - δηλαδή ακόμα πιο εχθρικό για τους μικρομεσαίους αγρότες- ετοιμάζεται να κάνει το σύστημα των επιδοτήσεων για το βαμβάκι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με προχτεσινή κοινή δήλωση των Επιτρόπων Εμπορίου και Γεωργίας της Κοινότητας - Πασκάλ Λεμί και Φραντς Φίσλερ, αντίστοιχα - με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος» (ναι! υπάρχει και τέτοια), η ΕΕ «ήδη έχει προχωρήσει στη μείωση των στρεβλωτικών για το εμπόριο επιδοτήσεων στο βαμβάκι» και θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Οι δύο Επίτροποι τόνισαν επίσης την «πλήρη συμπαράσταση της Ενωσης» στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι βαμβακοπαραγωγές χώρες της Αφρικής, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για τη μεγάλη μείωση των τιμών του βαμβακιού στις διεθνείς αγορές. «Οι στρεβλωτικές για το εμπόριο επιχορηγήσεις πρέπει να μειωθούν και θα μειωθούν. Δεσμευτήκαμε να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα επιδοτήσεων στο βαμβάκι και το κάναμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, για να κάνουμε το σύστημα αυτό ακόμα περισσότερο φιλικό προς το εμπόριο».

Στη δήλωση υπήρξαν αρκετά «καρφιά» προς τον υπερατλαντικό εταίρο, λέγοντας ότι η ΕΕ εισάγει βαμβάκι και μάλιστα έχει πολύ χαμηλό δασμολόγιο εισαγωγών που για κάποιες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου είναι μηδενικό. «Επομένως, συνεχίζει η δήλωση, έχει ελάχιστο ή κανέναν αντίκτυπο στη διαμόρφωση των παγκόσμιων τιμών». Να σημειώσουμε ότι η Ευρώπη παράγει το 2,6% της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού έναντι του 20,6% των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί σχετικά με το «ανθρωπιστικό μέτρο» του μηδενικού δασμολόγιου που επικαλούνται οι δύο επίτροποι, ότι αυτό αφορά και χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, που ζητούν κατάργηση των επιδοτήσεων στο βαμβάκι, δηλαδή πρόκειται για χώρες που στο παρελθόν υπήρξαν γαλλικές αποικίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ