Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Ατολμες αλλαγές

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε στη Βουλή ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να έχουν και γενικότερη μόρφωση

Ημιτελή και άτολμα είναι τα βήματα που γίνονται για την αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με το νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στη Βουλή.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης, η αλλαγή στα ιδρύματα αυτά ήταν αναγκαία αφού το υπάρχον καθεστώς χρονολογείται από το 1930 και είχε δημιουργηθεί με βασιλικά διατάγματα και άλλους νόμους της εποχής εκείνης. Το βάρος των αλλαγών, είπε, πρέπει να δοθεί σε αυτό ακριβώς που έλειπε από τη μέχρι τώρα εκπαίδευση, δηλαδή στην ακαδημαϊκή μόρφωση των στρατιωτικών. Ομως, τόνισε, τα μέτρα είναι ημιτελή αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοτελούς παραγωγής και αναπαραγωγής γνώσης μέσα στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιος ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό σε στρατιωτικό αντικείμενο μέσα στα Ιδρύματα αυτά και θα πρέπει σώνει και καλά «να περάσει τον Ατλαντικό και να πάει στις ΗΠΑ ή στο Λονδίνο ή στις Βρυξέλλες».

Ο Π. Κοσιώνης αναφέρθηκε και σε θέματα λειτουργίας των τμημάτων αυτών, τονίζοντας ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η έννοια της συλλογικότητας μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, όπως ακριβώς στα ΑΕΙ. Μιλώντας γενικότερα για τους στρατιωτικούς είπε ότι πρέπει να υπακούουν στο Σύνταγμα, να υπερασπίζουν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας αλλά και να έχουν μια γενικότερη μόρφωση για να κρίνουν ορισμένα πράγματα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Οταν είσαι σε μία συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ, που γίνεται επιθετικός οργανισμός, ο στρατιωτικός θα μπορεί να έχει άποψη σε μία συγκεκριμένη περίπτωση; Θα έχει άποψη αν του πουν πήγαινε ξανά στην Κορέα να πολεμήσεις ή στο Αφγανιστάν ή σε αυτό που ετοιμάζουν τώρα στο Ιράκ;». Καταλήγοντας ανέφερε: «Το νομοσχέδιο έχει μια σωστή αντίληψη αλλά έχει και ατολμία. Εμείς δε θα το καταψηφίσουμε αλλά δε θα το υπερψηφίσουμε κιόλας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ