Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αγκάθι» η λίστα

Τον εκλογικό νόμο συζητούν σήμερα Κ. Σημίτης και Κ. Σκανδαλίδης

Η εκλογή των υποψηφίων με λίστα αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που έχουν ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, ενόψει της διακομματικής επιτροπής, όπου ο υπουργός αναμένεται να καταθέσει την κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο. Το ενδεχόμενο να εκλέγονται οι βουλευτές και με λίστα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμάται ότι θα προωθηθούν «φιλοσημιτικά» στελέχη και κάτω από αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση αναμένεται να υποβαθμίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, όχι όμως και να το αποσύρει. Αντίθετα, αποσύρεται από το περιεχόμενο του «διαλόγου» η πρόταση της διπλής κάλπης, η δυνατότητα δηλαδή κάποιος να ψηφίζει για παράδειγμα ΠΑΣΟΚ και να σταυροδοτεί υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ.

Απ' ό,τι φαίνεται, η υπόθεση της αλλαγής του εκλογικού νόμου εξελίσσεται σε ένα πρόβλημα που αφορά την ικανοποίηση φιλοδοξιών και προσωπικών στόχων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στο αίτημα μικρότερων κομμάτων και φορέων για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, ως του μόνου δίκαιου και τίμιου εκλογικού συστήματος, όσο βέβαια οι κοινωνικές συνθήκες το επιτρέπουν. Παράλληλα επιμένει στις κυβερνήσεις μειοψηφιών, καθώς αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση της να μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση με μόλις το 40 με 42% των ψήφων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να «πλασάρει» το νέο εκλογικό νόμο ως πιο αναλογικό, καθώς αυξάνεται η αναλογικότητα της ψήφου περίπου στο 80%. Η ουσία βέβαια δεν αλλάζει, καθώς για να σχηματιστεί κυβέρνηση το πρώτο κόμμα κλέβει ψήφους από τα μικρότερα που θα καταφέρουν να πιάσουν το πλαφόν, αλλά και από το δεύτερο. Στο μεταξύ, σχετικές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό, που έκαναν λόγο για μείωση του πλαφόν του 3% για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή, δε φαίνεται να «περνούν». Στο νέο εκλογικό νόμο θα διατηρείται το πλαφόν του 3%.

Τέλος, αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, στην κατεύθυνση της αύξησης των μονοεδρικών. Οπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών δε θα επηρεάζει τον αριθμό των εδρών που θα λαμβάνουν τα κόμματα. Ομως θα έχει επιπτώσεις στη δύναμή τους σε κάθε περιοχή και κατά συνέπεια ποιοτική διαφορά στα αποτελέσματα της δράσης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ