Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Υπέκυψε η υπουργός Εξωτερικών

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανα Λιντ, που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι την Τετάρτη, υπέκυψε τελικά στα τραύματά της, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σε ανακοίνωση του νοσοκομείου «Καρολίνσκα», στο οποίο υποβλήθηκε σε 10ωρη ανεπιτυχή επέμβαση, αναφέρεται ότι η Ανα Λιντ υπέκυψε «μετά από ακατάσχετη αιμορραγία από τις μαχαιριές που δέχτηκε στο ήπαρ και στις αρτηρίες της». Η 46χρονη υπουργός δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα από άγνωστο όταν ψώνιζε σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης.

Ο δράστης παρέμεινε και χτες ασύλληπτος και τα κίνητρα του άγνωστα. Η Αστυνομία αναζητά ένα Σουηδό (πιθανώς με ποινικό μητρώο), ύψους περίπου 1.80, ενώ έχουν ήδη βρεθεί το μπουφάν του, ένα καπέλο και το μαχαίρι που χρησιμοποίησε. Επίσης οι αρχές εξετάζουν το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος.

Παρά τη δολοφονία της Λιντ, το δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα διεξαχθεί κανονικά την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιόραν Πέρσον. Ωστόσο, τόσο οι υποστηρικτές (ανάμεσά τους ήταν και η Λιντ) όσο και οι «πολέμιοι» του ευρώ αποφάσισαν να αναβάλουν κάθε εκστρατεία σχετική με το δημοψήφισμα.

Το σοκ από τη δολοφονία πάντως ήταν μεγάλο, σε μια χώρα που παρά τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε το 1986 οι πολιτικοί συνηθίζουν να κυκλοφορούν χωρίς σωματοφύλακες (μόνο ο βασιλιάς και ο πρωθυπουργός βρίσκονται υπό μόνιμη προστασία). Τα πυρά των περισσοτέρων συγκεντρώνει η κρατική υπηρεσία ασφάλειας για τα μέλη της κυβέρνησης (SAPO), ο επικεφαλής της οποίας παραδέχτηκε μεν την αποτυχία, αλλά δήλωσε ότι η Λιντ δε βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο και γι' αυτό δε βρισκόταν υπό προστασία. Επίσης την κριτική των μέσων ενημέρωσης δέχεται και η Αστυνομία, αφού εκτός από το γεγονός ότι ο δράστης διέφυγε ανενόχλητος, η κινητοποίησή της ήταν μάλλον κατώτερη του αναμενομένου.

Τα συλλυπητήριά τους όπως και δηλώσεις για τη Λιντ έκαναν δεκάδες Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, όπως και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ