Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόθεση της εργατικής τάξης η Παιδεία

«Εμπαιγμό για την εργατική οικογένεια» χαρακτηρίζει τις, «πρόσφατες και σε "υψηλούς" προεκλογικούς τόνους, κυβερνητικές εξαγγελίες για την "κοσμογονία" στην εκπαίδευση» η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με αφορμή την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Η Ομοσπονδία καλεί την εργατική τάξη σε αγώνα ταξικό για τη διεκδίκηση του σχολείου των σύγχρονων αναγκών της.

«Η κυβέρνηση μιλάει για "κοσμογονία" στην εκπαίδευση τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο ποσό από τον οικογενειακό προϋπολογισμό πηγαίνει στην παραπαιδεία, ότι ο μεγάλος αριθμός των μαθητών που απορρίπτονται και εγκαταλείπουν το Λύκειο αποτελεί πραγματικό πογκρόμ έξωσης των μαθητών από το σχολείο, ότι η ταξική επιλογή των κυβερνητικών μέτρων για τη μόρφωση κλείνει κάθε πόρτα εισόδου των παιδιών των εργαζομένων σε αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως όλη αυτή η κατάσταση «είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που με γνώμονα τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου αποβάλλει από το σχολείο τις αξίες της συλλογικότητας, της αγωνιστικότητας, της αλληλεγγύης και τις άλλες ανθρωπιστικές αξίες. Πρόκειται για μια πολιτική που καθαγιάζει και επιβάλλει τις ευρωενωσιακές απαξίες του λεγόμενου Ευρωπαίου πολίτη, του ατομικισμού, της συναίνεσης, της υποταγής, του ραγιαδισμού».

Η Ομοσπονδία, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, υπογραμμίζει με έμφαση: «Τα κόμματα του κεφαλαίου κάνουν ό,τι μπορούν για μια εκπαίδευση στα μέτρα των δικών του επιδιώξεων, για τη διαιώνιση του συστήματος και της κυριαρχίας του». Και συνεχίζει: «Η καταδίκη των πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που διαφθείρουν συνειδήσεις, συντηρούν και όλο το μηχανισμό της σήψης και της διαφθοράς, που υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου, η οποία θέλει τα παιδιά αμόρφωτα και από τα 15 τους χωμένα στα γκέτο των κεφαλαιοκρατών, εργάτες στους ρυθμούς της πιο απάνθρωπης εκμετάλλευσης, μπορεί να σηματοδοτήσει νέες πολιτικές εξελίξεις». Οι οικοδόμοι καταλήγουν: «Η διεκδίκηση Παιδείας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγώνα για τις ριζικές, φιλολαϊκές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας». Στην κατεύθυνση αυτή προβάλλει μια σειρά αιτημάτων:

  • Πλήρης κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης
  • Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους
  • Ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο (αναλυτικά προγράμματα, βιβλία) και στη λειτουργία του σχολείου
  • Ενιαία πραγματική Ανώτατη Εκπαίδευση. Ερευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
  • Αδειες με αποδοχές για τους εργαζόμενους μαθητές-σπουδαστές στις εξετάσεις
  • Δημόσια δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο
  • Κατάργηση διδάκτρων στα ΙΕΚ
  • Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές και ανάλογη οικονομική στήριξη για τα παιδιά των εργατών και των λαϊκών οικογενειών
  • Ειδικά μέτρα ενίσχυσης της μαθησιακής λειτουργίας των αλλοδαπών μαθητών καθώς και μέτρα για τη γνωριμία τους με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ