Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Προς κορύφωση των διαδηλώσεων

Η αυτοκτονία Νοτιοκορεάτη αγρότη δριμύ κατηγορώ προς τον ΠΟΕ

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις

Associated Press

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις
ΚΑΝΚΟΥΝ.--

Ο Λι Κουάνγκ Χάε, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προοδευτικών Αγροτών της Νότιας Κορέας, κατά τη διάρκεια των δυναμικών και πολυπληθών διαδηλώσεων κατά του ΠΟΕ, την πρώτη μέρα των εργασιών του Οργανισμού, ανέβηκε σε ένα οδόφραγμα που είχε στήσει η αστυνομία έχοντας στο στήθος του την πικέτα που έγραφε «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Σκοτώνει Αγρότες». Κανείς δεν περίμενε αυτό που έμελλε να συμβεί. Ο Χάε έμπηξε ένα μαχαίρι στο στήθος του και έπεσε από το οδόφραγμα.

Ο 56χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Κανκούν όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε. Ενας από τους συντρόφους του, που ήταν μαζί του στη διαδήλωση, δήλωσε πως πρόκειται για «μία ενέργεια θυσίας» με σκοπό να δείξει την αγανάκτησή του έναντι της πολιτικής που εφαρμόζει ο ΠΟΕ.

Στο μεταξύ, χιλιάδες αγρότες και διαδηλωτές από το Μεξικό, τη Λατινική Αμερική αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν συρρεύσει και εξακολουθούν να καταφθάνουν στο θέρετρο της χερσονήσου του Γιουκατάν για να εκδηλώσουν με το πιο χαρακτηριστικό και δυναμικό τρόπο τη ριζική αντίθεσή τους στον ΠΟΕ. Οι διαδηλώσεις, που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα, συνεχώς εντείνονται και καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα αλλά και την καταστολή, ενώ όλοι αναμένουν τι θα γίνει κατά την κορύφωση των διαδηλώσεων, το Σάββατο 13 του Σεπτέμβρη, οπότε θα γίνουν οι πιο μαζικές διαδηλώσεις στο ίδιο το Κανκούν αλλά και οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Πάντως, μέχρι στιγμής, ο στόχος κάποιων εκ των οργανώσεων που συμμετέχουν, η ματαίωση της Συνόδου, που μπορεί να οδηγήσει και στην οριστική διάλυση του ΠΟΕ, δεν έχει επιτευχθεί.

Ενδιαφέρον έχει ότι περισσότερες από 30 οργανώσεις και ενώσεις γυναικών, που συναντήθηκαν και έλαβαν μέρος στο Φόρουμ «Για τα δικαιώματα των γυναικών στα πλαίσια οικονομικών συμφωνιών», το οποίο γίνεται στο πλαίσιο της Συνόδου του ΠΟΕ, με απόφασή τους απορρίπτουν τις συμφωνίες που θα παρθούν στην 5η Υπουργική Σύνοδο Κορυφής του ΠΟΕ σε θέματα που αφορούν στη γεωργία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο φύλο, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πνευματική ιδιοκτησία, και καλούν τις γυναίκες του Μεξικού να λάβουν μέρος στη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και κατά του πολέμου, στις 13 του Σεπτέμβρη, να ενωθούν όλοι σε μια πορεία και να απαιτήσουν ισότητα, αξιοπρεπή δουλιά, κοινωνική δικαιοσύνη και τη χώρα τους απελευθερωμένη από τον ΠΟΕ, την ALCA και το Σχέδιο Πουέμπλα Παναμά.

Στο μεταξύ, στην ίδια την 5η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά τις καθιερωμένες ομιλίες της πρώτης μέρας, ξεκίνησαν χτες οι διαπραγματεύσεις σε ένα εύρος θεμάτων από τις αγροτικές επιδοτήσεις έως τα βιομηχανικά αγαθά. Οπως αναφέρει το «Ρόιτερς», η πενθήμερη Σύνοδος φιλοδοξεί να αντιστρέψει την αρνητική πορεία των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, στο πλαίσιο του «Γύρου της Ντόχα», με την προσοχή όλων να εστιάζεται στο καυτό θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και διάφορες οργανώσεις κατηγορούν τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι με τις ενισχύσεις, ύψους 300 δισ. δολαρίων, που δίνουν ετησίως στον αγροτικό τομέα, πλήττουν το διεθνές εμπόριο και κρατούν τους φτωχούς παραγωγούς εκτός των διεθνών αγορών. Ωστόσο, τα μέλη του ΠΟΕ φαίνεται να διαφωνούν επίσης και στις τιμές των φαρμάκων, στους δασμούς του χάλυβα και στα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαν σήμερα (2011-10-21 00:00:00.0)
Προς νέα περιφερειακή οργάνωση (2010-02-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-10-21 00:00:00.0)
Δυναμώνει ο κυκλώνας «Βίλμα» (2005-10-21 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Κανκούν (2003-09-06 00:00:00.0)
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 21 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ (2000-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ