Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Τάσος Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, έφθασε χθες το βράδυ στην Αθήνα, όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της καθιερωμένης τακτικής ενημέρωσης και συνεννόησης Κύπρου και Ελλάδας για καλύτερο συντονισμό και πιο αποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής της πολιτικής που ακολουθούν. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.

Καταγγέλλονται μεθοδεύσεις του Ντενκτάς

Η κυβέρνηση καταγγέλλει τις νέες μεθοδεύσεις του Ραούφ Ντενκτάς για διαμοιρασμό περιουσιών σε εποίκους, κυρίως στην περιοχή της Μόρφου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στις λεγόμενες εκλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε παραστάσεις για τις ενέργειες Ντενκτάς προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας και στις χώρες, οι οποίες έχουν δυνατότητα επιρροής προς τον κατοχικό ηγέτη.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης, ανέφερε ο Γ. Ιακώβου, είναι ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα κάμει πολλές τέτοιες ενέργειες, που θα απευθύνονται κυρίως στους εποίκους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στις λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε με δριμύτητα την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς και των κομμάτων που υποστηρίζουν το ψευδοκαθεστώς στα Κατεχόμενα, στο θέμα της παραχώρησης της λεγόμενης ιθαγένειας.

Ο Μ. Ταλάτ δήλωσε ότι η ιθαγένεια παραχωρείται παρά τις προειδοποιήσεις ότι τα στοιχεία θα έπρεπε να δημοσιεύονται. Χαρακτήρισε επίσης την κατάσταση αυτή πρωτόγνωρη διεθνώς.

Εξάλλου, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Κίπρις», Μπασαράν Ντουζγκιούν, αναφερόμενος στο θέμα της παραχώρησης ιθαγένειας, γράφει ότι οι αρχές των Τουρκοκυπρίων ετοιμάζονται να παραχωρήσουν τη λεγόμενη ιθαγένεια σε άλλα χίλια άτομα.

Για την άσκηση «Νικηφόρος 2003»

Ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι οι προετοιμασίες της Εθνικής Φρουράς για την άσκηση «Νικηφόρος 2003» συνεχίζονται κανονικά και διέψευσε ότι ασκήθηκαν εξωτερικές πιέσεις για αναβολή της.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, που να καθιστούν αναγκαία την αναβολή της άσκησης. Ο Κ. Μαυρονικόλας, που μιλούσε ύστερα από την τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπαξιωματικών της Αεροπορίας, είπε ότι το εάν και πότε θα γίνει η άσκηση, είναι πολιτική απόφαση, η οποία θα ληφθεί στον κατάλληλο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ