Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Πλήρης συμπόρευση της ΕΕ στους στρατηγικούς στόχους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την παρουσίαση από το Χαβιέ Σολάνα της στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη

Στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην παρουσίαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια, ο ύπατος εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ (Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Αμυνας), Χαβιέ Σολάνα, μίλησε για τους στενούς δεσμούς που πρέπει να έχει η ΕΕ με τις ΗΠΑ και το NATO, για το πώς πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια της ΕΕ με αύξηση των αμυντικών δαπανών, για να γίνει ισότιμος εταίρος με τις ΗΠΑ και να λειτουργεί συμπληρωματικά ή αντί του NATO. Τόνισε, δε, ότι οι νέες απειλές προέρχονται από τη μαζική τρομοκρατία που τροφοδοτείται από τοπικές συγκρούσεις, από εγκληματικές οργανώσεις που κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής, από θρησκευτικούς φανατισμούς και από το οργανωμένο έγκλημα τύπου μαφίας.

Με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το πολιτικό σχέδιο για την ασφάλεια της ΕΕ, που μας παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ, αποτελεί μια περίληψη του κειμένου που παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και δε διαφέρει και πολύ από αυτό των ΗΠΑ για τον κόσμο.

Ο κ. Σολάνα, επηρεασμένος ίσως από την προηγούμενη ιδιότητά του σαν Γενικός Γραμματέας του NATO, επιζητεί την πλήρη συμπόρευση και υποταγή, της ΕΕ στους στρατηγικούς στόχους που θέτουν οι ΗΠΑ και το NATO διαψεύδοντας ακόμα όσους υποστηρίζουν, ότι θα αποτελέσει η ΕΕ το αντίπαλο δέος στη διεθνή σκακιέρα.

Στο κείμενο που παρουσίασε στη θεσ/νίκη εκτοξεύει απειλές κατά τμήματος της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα στη σελ. 10 αναφέρει: «Ορισμένες χώρες έχουν αυτοτοποθετηθεί εκτός των ορίων της διεθνούς κοινωνίας. Μερικές επιζητούν τη μόνωση, ενώ άλλες παραβιάζουν συστηματικά τους διεθνείς κανόνες εσωτερικής διακυβέρνησης ή εξωτερικής συμπεριφοράς. Είναι επιθυμητό να επανέλθουν στη διεθνή κοινότητα αυτές οι χώρες. Οσες αρνούνται να το πράξουν θα πρέπει να καταλάβουν ότι η στάση τους συνεπάγεται κάποιο τίμημα». Αλήθεια δε μας είπε από πού αντλούν το δικαίωμα για να επεμβαίνουν στρατιωτικά, όπου γης, Μάλλον διαμορφώνουν ένα νέο διεθνές δίκαιο, με ανυπολόγιστα επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς.

Δε θεώρησε απαραίτητο να πει κάτι για το λουτρό αίματος στη Μέση Ανατολή και να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του εκεί. Ξεχνά μήπως, ότι η όποια «τρομοκρατική» ενέργεια εκ μέρους των Παλαιστινίων, είναι αποτέλεσμα κατοχής των εδαφών τους από το Ισραήλ και των εγκληματικών εξοντωτικών επιθέσεών του; Αλήθεια δεν τον ενόχλησε το επαίσχυντο τείχος μήκους 150 χιλ. που έστησε ο ισραηλινός στρατός;

Δε μας ξεκαθάρισε επίσης όσον αφορά το Ιράκ, αν έχουμε στρατιωτική κατοχή από τις ΗΠΑ ή απελευθέρωση, και αν η ΕΕ θα βγάλει τις ΗΠΑ από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει στο Ιράκ, μπροστά στην αναπτυσσόμενη, ευτυχώς, αντίσταση, του ιρακινού λαού.

Κύριε πρόεδρε, οι λαοί της Ευρώπης, όπως το εκδηλώνουν με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους, θέλουν μια άλλη Ευρώπη, της ειρηνικής συμβίωσης και αλληλεγγύης των λαών και όχι συνεργασία και υποταγή στις ΗΠΑ. Θέλουν τα όποια προβλήματα ανακύπτουν να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ