Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

Το συμπέρασμα ότι για να πάψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί μοχλό προώθησης και εφαρμογής της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής της αστικής τάξης, που είναι σήμερα, και να αρχίσει να αποκτά έναν άλλο ρόλο, προς όφελος των εργαζομένων, απαιτούνται ευρύτερες ανατροπές στο συσχετισμό των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο, αναδείχτηκε στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ με θέμα τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις θέσεις του Κόμματος.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα συνεδρίων στον Περισσό, παρουσία πλήθους αιρετών από τους δήμους του Λεκανοπεδίου, δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων, αλλά και εκπροσώπων κομμάτων, κινήσεων και μαζικών φορέων.

Με την κοινή παραδοχή ότι τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετίζονται ακριβώς με το ρόλο και, κυρίως, την πολιτική που αυτή εφαρμόζει και διαχειρίζεται, μέσα από την κεντρική ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (σ.σ. εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία δημοσιεύονται στις επόμενες σελίδες), αλλά και τις παρεμβάσεις των παραβρισκόμενων που ακολούθησαν, αναδείχτηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη κινητοποίησης των εργαζομένων και διεκδίκησης, όχι μόνον από την κυβέρνηση αλλά και από τους αιρετούς, φιλολαϊκών λύσεων στα λαϊκά προβλήματα.

Μιλώντας ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε: «Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται ως μέσον και μοχλός για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής της αστικής τάξης, όπως εκφράζεται στο πλαίσιο της εξάρτησης της ΕΕ και της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων». Αναφέρθηκε εκτενώς στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στη δημόσια διοίκηση της χώρας μας και στην ΤΑ στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί σε όλη την ΕΕ. Τόνισε ότι δε νοείται η οικονομική επάρκεια της Αυτοδιοίκησης να στηρίζεται στην πρόσθετη φορολογία των δημοτών, στην ανταποδοτικότητα υπηρεσιών και μάλιστα κοινωνικού χαρακτήρα και στην πρόσθετη πληρωμή από τους δημότες υπηρεσιών αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, πολιτική που ακολουθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ.

Μίλησε αναλυτικά για το πλαίσιο στόχων και διεκδικήσεων που προτείνει το ΚΚΕ, μέσω των οποίων μπορούν να διασωθούν έστω κάποια από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ΤΑ, αλλά υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους μετατροπές απαιτούν ευρύτερες αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο.

Η δημιουργία πόλων αντίστασης και διεκδίκησης με απαρχή τις γειτονιές, που θα συσπειρώσουν και θα κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους, τους δημότες κάθε περιοχής, η διεύρυνση παραπέρα σε όλα τα μέτωπα για όλα τα προβλήματα στην κοινή δράση με αγωνιστικά κοινωνικά κινήματα, η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, είναι η μόνη διέξοδος. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η συζήτηση και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι: Ηλίας Νικολόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ και νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας της ΝΑΣ, Αλέκος Βερναδάκης, από τη Γραμματεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, Γιάννης Νάος, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Δημοκρατικής Ενωσης.

Επίσης, οι πρώην δήμαρχοι Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, Ταύρου Παναγιώτης Βακαλόπουλος, Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής, Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος και Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης, καθώς και πλήθος δημοτικών συμβούλων και συνδικαλιστών από όλους τους δήμους του Λεκανοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ