Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Τηλεόραση
Το σκοτεινό τοπίο της διαπλοκής

Ανέφικτη είναι η δυνατότητα ελέγχου των πραγματικών ιδιοκτητών των ΜΜΕ δήλωνε ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης στις 28 Φλεβάρη 2002 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ είχε αναφερθεί στις οφ σορ εταιρίες, στο θέμα του ασυμβίβαστου και στο «πόθεν έσχες». Με ένα λόγο είχε υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να ριχθεί φως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών ούτως ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να χορηγηθούν τηλεοπτικές άδειες.

Λίγο αργότερα, στις 21 Μάρτη του 2002, το Κλιμάκιο Διαφάνειας του ΕΣΡ απέρριψε τις αιτήσεις των υποψηφίων για άδεια εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών, γιατί οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν ν' αποδείξουν το «πόθεν έσχες», ενώ υπήρχαν προβλήματα με το ασυμβίβαστο. Το Κλιμάκιο εισηγήθηκε στις 29 Μάρτη του 2002 στην Ολομέλεια του ΕΣΡ να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός. Το ΕΣΡ αποδέχτηκε την πρόταση του Κλιμακίου και ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος.

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα στο μεγάλο αυτό ζήτημα που αφορά στη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ; Δεν υπάρχουν οφ σορ εταιρίες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών; Δεν υπάρχει διαπλοκή; Δεν υπάρχει πρόβλημα πόθεν έσχες; Δεν κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες πίσω από εταιρίες ή από αχυράνθρωπους; Τα ερωτήματα τίθενται εκ νέου ενόψει και των προκηρύξεων χορήγησης τηλεοπτικών αδειών οι οποίες θα προκηρυχτούν από το ΕΣΡ μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και με τα «παιχνίδια» των συναλλαγών και ανταλλαγών με τους ιδιοκτήτες, το τοπίο της διαπλοκής και της αδιαφάνειες στο χώρο των ΜΜΕ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ομιχλώδες και σκοτεινό. Οι οφ σορ εταιρίες είναι μέρος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τηλεοπτικών σταθμών, μέτοχοι ΜΜΕ είναι και μεγαλομέτοχοι σε εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα, ενώ και αχυράνθρωποι εξακολουθούν να «κρύβουν» τους πραγματικούς μετόχους.

Μέσα στο χρόνο που πέρασε, από τότε που το προηγούμενο ΕΣΡ κήρυξε άγονο το διαγωνισμό, μεταβολές έχουν επέλθει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών, όπως στον «ALPHA» από τον οποίο αποχώρησε ο Στάθης Τσοτσορός και ιδιοκτήτης πλέον είναι ο Δ. Κοντομηνάς, ενώ στο «ALTER» μετά από δημοσιεύματα του Γ. Κουρή για την εταιρία «ALTEC», οι μέχρι χτες ιδιοκτήτες Θ. Αθανασούλης και Γ. Βαλσαμίδης έδωσαν τη «σκυτάλη» του σταθμού στους Γ. Κουρή και Κ. Γιαννίκο. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα αύξησε το μετοχικό του κεφάλαιο στο «MEGA» ο Γ. Μπόμπολας ο οποίος έχει ποσοστό 21,03%. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η «εμπορική», όπως τη βάφτισαν, συμφωνία του Χρήστου Λαμπράκη με τον «Alpha».

Οι αλλαγές όμως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δε μεταβάλουν τη «διαπλεκόμενη» μετοχική σύνθεση, ενώ ο νόμος για το «βασικό μέτοχο», αλλά και διατάξεις του νέου νόμου για «άλλες ρυθμίσεις» στα ΜΜΕ που πριν λίγους μήνες ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή δίνει το πράσινο φως για την κατάργηση του ασυμβίβαστου. Να υπενθυμίσουμε επίσης πως και πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λαμπρίδης, μιλώντας για τις προκηρύξεις των αδειών, έθεσε θέμα για τις οφ σορ εταιρίες.

Χαρακτηριστική επίσης για το ανεξέλεγκτο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών είναι και πρόσφατη έκθεση (27.6.2003) του Τμήματος Διαφάνειας του ΕΣΡ. Στα στοιχεία που έπρεπε να προσκομίσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στη δήλωση περί ασυμβιβάστων του βασικού μετόχου του ΔΟΛ Χρήστου Λαμπράκη δεν περιλαμβάνεται δήλωση σχετική με το άρθρο 1 παρ. 11 του νόμου του '95. Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται στο ασυμβίβαστο συμμετοχής σε επιχείρηση ΜΜΕ και σε επιχειρήσεις προμηθειών του δημοσίου. Τέτοιες επίσης δηλώσεις, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, δεν είχαν καταθέσει και οι εταιρίες του Τεγόπουλου και του «Πήγασου». Προέκυπτε επίσης ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του «STAR» μετέχουν νομικά πρόσωπα τα οποία «δεν έχουν προσκομίσει ειδική αναλυτική κατάσταση από την οποία να προκύπτει η ταυτότητα μέχρι φυσικού προσώπου των μετόχων τους».

Οσο για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη παραμένει «άφαντος» όχι μόνο από το «MEGA», αλλά και από το «STAR». Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού με εξαίρεση τα ποσοστά του Ιδρύματος Τύπου (5%) και Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη (1,25%) τα μεγαλύτερα ποσοστά τα κατέχουν στην ουσία οφ σορ εταιρίες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΡ το 24,84% ανήκει στην εταιρία «Nosneb», το 25% στην «Amnatos» και το 22.40% στην «Fairgreen Holdings».

Μέσα επίσης από διάφορες εταιρίες ο Μίνως Κυριακού έχει «μοιράσει» τον ΑΝΤΕΝΝΑ στην... οικογένειά του! Θόδωρος Κυριακού, Μηνάς Κυριακού, Αθηνά Κυριακού, Ξενοφών Κυριακού, αλλά και η «Bank of New Amerika» συνθέτουν το οικογενειακό παζλ το οποίο ουσιαστικά ανήκει στον Μ. Κυριακού. Οσο για τον τηλεοπτικό σταθμό «Μακεδονία» που ανήκει στον Ομιλο Κυριακού, τ' όνομα Κυριακού «αναζητείται» ακόμη στον κατάλογο των μετόχων!


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ