Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προεδρικές εκλογές

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Την Κυριακή, 26 Μάρτη, οι πάνω από 107.947.000 ψηφοφόροι της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας μετά την παραίτηση του Μπορίς Γέλτσιν το Δεκέμβρη 1999, ο οποίος διόρισε ως εκτελών χρέη προέδρου τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης, στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν 360 εκλογικά τμήματα σε 138 κράτη του κόσμου, όπου θα ψηφίσουν περίπου 840.000 εκλογείς. Οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα έμειναν 11, αφού την Τετάρτη ο Γεβγκένι Σαβοστιάνοφ απέσυρε την υποψηφιότητά του υπέρ του ηγέτη του «Γιάμπλοκο» Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. Οι υποψήφιοι είναι οι εξής: Βλαντίμιρ Πούτιν, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και υποψήφιος των αριστερών και λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων), Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας), Κονσταντίν Τιτόφ (κυβερνήτης της περιοχής Σαμάρα), Γιούρι Σεργκέι Σκουράτοφ (πρώην γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας), Σεργκέι Γκοβορούχιν (σκηνοθέτης) κινηματογράφου), Ουμάρ Τζαμπράλοφ (νεαρός επιτυχημένος επιχειρηματίας, Τσετσένος), Ελα Παμφίλοβα (πρώην βουλευτής, μοναδική γυναίκα υποψήφιος), Αλεξέι Ποντεμπεριόσζκιν (πρώην βουλευτής, καθοδηγητής της κοινωνικής οργάνωσης «Πνευματική Κληρονομιά», Αμάν Τουλέγεφ (κυβερνήτης της περιοχής Κεμέροβο).

Η βασική μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Η δημοτικότητα του Πούτιν ανέβηκε ιδιαίτερα λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία. Ετσι, και οι τελικές δημοσκοπήσεις (17-20 Μάρτη) πριν από τις προεδρικές εκλογές προβλέπουν μεγάλη νίκη του Πούτιν. Σύμφωνα με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων VTsIOM και ROMIR, ο Πούτιν θα εξασφαλίσει ποσοστό μεγαλύτερο από 50% των ψήφων με συμμετοχή γύρω στο 65%. Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν περίπου 1.000 παρατηρητές διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι εκλογές είναι έγκυρες αν στις κάλπες προσέλθει πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αν κανείς από τους υποψήφιους δε λάβει πάνω από το 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μέσα σε τρεις βδομάδες.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γενάντι Ζιουγκάνοφ, έχει καταγγείλει εκ των προτέρων «νοθεία» στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Γκ. Ζιογκάνοφ για παράδειγμα στην Τσετσενία, όπου η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 336 εκλογικά τμήματα, «είναι εγγεγραμμένοι πέντε φορές περισσότεροι ψηφοφόροι από τους κανονικούς». «Δεν είναι μια τίμια εκλογική αναμέτρηση», επισήμανε ο Ζιουγκάνοφ προσθέτοντας πως έχει αδικηθεί και από τον τηλεοπτικό χρόνο που του παραχωρήθηκε σε σχέση τον Πούτιν. «Οι παρατηρητές του Κομμουνιστικού Κόμματος θα είναι παρόντες σε όλα τα εκλογικά τμήματα και αν δεν τους δοθούν οι εκθέσεις των εφορευτικών επιτροπών, δε θα αναγνωρίσουμε τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων», υπογράμμισε ο κομμουνιστής ηγέτης και κατέληξε ότι «υπάρχουν δύο σοβαροί υποψήφιοι, ο Πούτιν και εγώ».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αλεξάντρ Βισνιακόφ, δήλωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι συνθήκες για την κανονική διεξαγωγή των εκλογών καθ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης των ψήφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ