Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ
Επίκεινται συνομιλίες «προθέρμανσης» για το Κοσσυφοπέδιο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Διάλογος «προθέρμανσης» με στόχο την «προλείανση» (και όχι επίλυση...) των διαφορών ανάμεσα σε Βελιγράδι - Πρίστινα, μέχρις ότου τεθεί - μεσοπρόθεσμα... - επί τάπητος ο καθορισμός του τελικού στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου, φαίνεται πως θα αποτελέσουν οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων από τη Σερβία και την (υπό εποπτεία ύπατου διοικητή του ΟΗΕ) κοσσοβάρικη κυβέρνηση...

Την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα έως τα μέσα του ερχόμενου μήνα στη Βιέννη αποφάσισαν αργά προχτές βράδυ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αξιωματούχοι της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό, που συγκροτούν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία και η ΕΕ...

Οι αξιωματούχοι της «Ομάδας Επαφής» υποστήριξαν, σε σχετικό ανακοινωθέν, πως σ' αυτό το γύρο συνομιλιών «δε θα τεθεί οιοδήποτε ζήτημα που σχετίζεται με τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου» («διαίρεση», ανεξαρτητοποίηση, προσάρτηση σε Σερβία, μια που αποτελεί επαρχία της κλπ.). Δεν ξεκαθάρισαν τις δικές τους διαφωνίες και αντιπαραθέσεις πάνω στα σχέδια που καταστρώνουν για το Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα, «προειδοποίησαν» Βελιγράδι και Πρίστινα πως δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στον καθορισμό της τύχης του Κοσσυφοπεδίου και πως «δε θα γίνουν αποδεκτές οιεσδήποτε "προληπτικές" προσπάθειες αμφοτέρων των πλευρών, σχετικά με το τελικό στάτους κβο της περιοχής».

Στη συνάντηση των αξιωματούχων της Ομάδας Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό, ήταν παρών και ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χόλκερι, που αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα του πως οι συνομιλίες «θα γίνουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Κατά πληροφορίες, η ατζέντα των συνομιλιών θα περιορίζεται στη διευθέτηση ζητημάτων, όπως ενέργεια, μεταφορές, αγνοούμενοι και επαναπατρισμός προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ