Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες φονικές εισβολές

ΓΑΖΑ, ΚΑΛΚΙΓΙΑ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος, ο 16χρονος Μοχάμαντ Χάνταν, προστέθηκε χτες στο φρικτό κατάλογο, στη διάρκεια της τριετούς Νέας Ιντιφάντα, των νεκρών παιδιών από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Ο 16χρονος Μοχάμαντ έπεσε νεκρός στη διάρκεια εισβολής στη Ράφα, κοντά στο συνοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο. Αλλοι δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν -πέντε από τους οποίους, σύμφωνα με Παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, χαροπαλεύουν.

Από τους 2.604 Παλαιστίνιους νεκρούς από την έναρξη της Ιντιφάντα, η πλειοψηφία (!) είναι παιδιά. Σύμφωνα με το «Palestine Monitor», τουλάχιστον άλλα δέκα χιλιάδες παιδιά έχουν τραυματιστεί στην εξέγερση.

Στο πρόσφατο βιβλίο του «Ημερολόγια της Γάζας», ο πολεμικός ανταποκριτής Κρις Χέτζες έγραφε ότι έχει δει παιδιά να πέφτουν νεκρά από σφαίρες σε άλλες συγκρούσεις, στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα, γυναίκες και παιδιά να συγκεντρώνονται και να σφαγιάζονται ομαδόν στην Αλγερία - «αλλά ποτέ δεν είχα δει στρατιώτες να παίζουν με παιδιά σαν τη γάτα με το ποντίκι και να τα δολοφονούν σαν να έκαναν σπορ».

Ο Γιδεών Λέβι της «Χααρέτζ», σχολιάζοντας τις δολοφονίες παιδιών εν ψυχρώ, σε μια συνέντευξή του στο «From Occupied Palestine», εξηγούσε ότι για τους Ισραηλινούς στρατιώτες, «οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ανθρώπινα όντα: είναι ο εχθρός - όλοι τους. Τους συμπεριφέρονται σαν σε ζώα. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενηλίκων και παιδιών. Μόλις χάσεις την ανθρωπιά σου, εξαφανίζεται. Είναι αναπόφευκτο, όσο η κατοχή συνεχίζεται».

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν χτες και στην Καλκίγια της Δυτικής Οχθης, όπου έκαναν άνω-κάτω το τοπικό νοσοκομείο σε μια επιχείρηση «για τη σύλληψη τρομοκρατών» - Παλαιστίνιων μαχητών - που είχαν πυροβολήσει οχήματα σε δρόμο. Οι στρατιώτες μπήκαν ακόμη και στις αίθουσες των χειρουργείων, πριν αποχωρήσουν. Σε μια ακόμη «επιχείρηση», ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν το σπίτι «βομβιστή αυτοκτονίας» στο Καφρ Ραντίς.

«Διαφωνίες» ένθεν κακείθεν

Στο μεταξύ συνεχίζονταν οι «φιλικές διαφωνίες» Αμερικανών και Ισραηλινών για το λεγόμενο φράκτη ασφαλείας ή Τείχος του Αίσχους. Ο Ισραηλινός ΥπΕξ, Σιλβάν Σαλόμ, αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Ουάσιγκτον για τη χάραξή του, αλλά τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουμε στους Ισραηλινούς τη μεγίστη δυνατή ασφάλεια» - κάτι που αναμένεται να δεχτεί η Αμερικανική πλευρά, που τηρεί προσχήματα. Στην πραγματικότητα, όπως έδειξαν οι προχτεσινές δηλώσεις του τρίο (Μπους - Πάουελ - Ράις), προσυπογράφει την πολιτική Σαρόν και δε θα είχε πρόβλημα με τη δολοφονία Αραφάτ, που εμποδίζει γιατί προτιμά την πολιτική του απομόνωση...

Διαφορές ανέκυψαν και στην παλαιστινιακή πλευρά: ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, απέρριψε τις προτάσεις του νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμέντ Κουρέι, για «εθελοντικό αφοπλισμό» των αντιστασιακών οργανώσεων -«ουδείς μπορεί να κατασχέσει τα όπλα μας... θα το συζητήσουμε αφού απελευθερωθεί η χώρα», είπε- για τη συμμετοχή της «Χαμάς» σε «ευρεία κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας πως «στόχος μας δεν είναι να μπούμε σε μια κυβέρνηση υπό κατοχή, αλλά να απελευθερώσουμε την παλαιστινιακή γη», και την πιθανότητα εκεχειρίας, αφού «ο εχθρός συνεχίζει την επίθεσή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ