Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Για διαρκή παραγωγή πτυχιούχων σκλάβων

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Στη θεσμοθέτηση της καταδίκης του εργαζόμενου σε ένα διά βίου κυνήγι δεξιοτήτων και δουλιάς προχωρά η κυβέρνηση με την κατάθεση χτες του νομοσχεδίου για το «Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση» (ΕΣΣΕΕΚΑ). Το περιεχόμενό του δείχνει ένταση των προσπαθειών από την πλευρά της κυβέρνησης να γενικεύσει και να συστηματοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για πλήρη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς, τη σταδιακή υποκατάστασή της από ληξιπρόθεσμες καταρτίσεις και επανακαταρτίσεις σε αντικείμενα τα οποία τελικά η αγορά θα καθορίζει. Παράλληλα, μονιμοποιεί μια κατάσταση όπου οι εργαζόμενοι θα περιφέρονται από δουλιά σε δουλιά, ισόβια αμαθείς. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το σημείο της εισηγητικής έκθεσης που αναφέρει ότι «ο κάθε εργαζόμενος θα χρειαστεί να αλλάξει αρκετές φορές επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής και θα χρειαστεί να επιμορφώνεται ή να επανακαταρτίζεται στα νέα δεδομένα που επιβάλλει το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και περιεχόμενο εργασίας».

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Εθνικό Συμβούλιο Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Απασχόληση, με τη συμμετοχή του κράτους και των «κοινωνικών εταίρων», το οποίο ουσιαστικά θα παρακολουθεί την πορεία των συστημάτων, θα την αξιολογεί και θα παρεμβαίνει. Περιγράφεται ως μια δέσμη πολιτικών που «διαμορφώνουν συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» και εμφανίζεται ως διέξοδος από την ανεργία, που όμως οι ίδιες πολιτικές δημιουργούν.

Το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ) αποτελούν ουσιαστικά έξι συστήματα. Πρόκειται για τα συστήματα Ερευνας των αναγκών της αγοράς εργασίας, τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης της επαγγελματικής κατάρτισης και των επαγγελματικών προσόντων και τέλος το σύστημα συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού και σύνδεσης με την αγορά εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ