Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ
Προς νέα κινητοποίηση τον Οκτώβρη

Σε κινητοποιήσεις κατά το πρώτο 15ήμερο του Οκτώβρη προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στις Νομαρχίες της χώρας, διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα, την άρση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ τους, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την αποσαφήνιση της «τύχης» του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), ο οποίος -με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς- οδεύει προς την κατάργησή του.

Για το σκοπό αυτό αναμένεται στις αρχές Οκτώβρη να συνεδριάσουν από κοινού τα πρωτοβάθμια Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εργαζομένων στις ΝΑ, οπότε και θα προσδιοριστεί το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων. Ηδη χτες, 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι Υπαλλήλων στις Νομαρχίες Αθηνών, Ανατ. Αττικής, Θεσσαλονίκης και Καρδίτσας, ενώ σε 3ωρες στάσεις εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις Νομαρχίες Κυκλάδων, Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Δωδεκανήσου.

Για το θέμα παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εργαζομένων της Νομαρχίας Αθηνών, ο οποίος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγου Υπαλλήλων στις ΝΑ Ελλάδας, Μ. Κυριλίδη και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκε η φθίνουσα πορεία του θεσμού, ενώ ζητήθηκε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν η ΝΑ έχει ημερομηνία λήξης το 2006, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό που ήδη υπηρετεί, με ενδεχόμενες αναγκαστικές μετατάξεις σε άλλους χώρους. Σημειώνουμε πως οι κυβερνητικές προθέσεις για τη νέα διοικητική δομή της χώρας προβλέπουν την κατάργηση της ΝΑ με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα και τη συγκρότησή της σε επίπεδο Περιφέρειας. Επίσης καταγγέλθηκε η πανσπερμία επιδομάτων και οι διαφορετικές απολαβές των εργαζομένων που φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ το μήνα. Ο Μ. Κυριλίδης μετέφερε τη θέση της Ομοσπονδίας να υπάρξει ένα ενιαίο επίδομα, ύψους 358 ευρώ.

Από την πλευρά του ο Σπ. Παπασπύρου είπε ότι οι κινητοποιήσεις στις ΝΑ οφείλονται στον άνισο και πελατειακό τρόπο άσκησης της επιδοματικής πολιτικής, γεγονός που η ΑΔΕΔΥ θα φέρει στο προσκήνιο, με... διάλογο με την κυβέρνηση.

Θυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης: Νομική κάλυψη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αμεση εξόφληση των οφειλόμενων υπερωριών και καταβολή του εκλογικού επιδόματος.

Τη στήριξή τους στην απεργία εξέφρασαν η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και αρκετά Σωματεία Εργαζομένων στις ΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ