Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
62 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ
Αμάραντη δόξα του ελληνικού λαού

Τη Δευτέρα 29.9.2003 ο γιορτασμός της ΠΕΑΕΑ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κάτω από τις συνθήκες της τριπλής φασιστικής κατοχής (Γερμανικής, Ιταλικής και Βουλγαρικής), που βρέθηκε η χώρα μας με την εισβολή των Γερμανών και μετά την προδοσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, επικεφαλής του λαού στην αντικατοχική πάλη προωθήθηκαν, όπως ήταν φυσικό, οι συνεπέστερες αντιφασιστικές δυνάμεις της χώρας. Πιο πρωτοπόρα, πεπειραμένη και συνεπής ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που κινήθηκε αποφασιστικά στην οργάνωση του λαού και των αγώνων.

Το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή, ο οργανωτής και ο βασικός αιμοδότης της Εθνικής μας Αντίστασης, της Αντίστασης του ελληνικού λαού μέσα από το ΕΑΜ, που συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του. Αυτή την ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να την κρύψουν ή να τη διαστρεβλώσουν όσοι καλοθελητές, ιδιαίτερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κάποιοι ροζ κεντροαριστεροί, που προσπαθούν να αποχρωματίσουν την Εθνική Αντίσταση από το πραγματικό περιεχόμενό της και την... ψυχή της, το ΚΚΕ. Η Εθνική Αντίσταση είναι σάρκα από τη σάρκα του ΚΚΕ και γράφτηκε, πρώτ' απ' όλα με το αίμα και τον αγώνα των κομμουνιστών, του ΚΚΕ που την καθοδήγησε και έδωσε χιλιάδες απ' τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα του ελληνικού λαού για λευτεριά και κοινωνική προκοπή.

Είναι, συγκεκριμένα, το ΚΚΕ που απ' την αρχή, στην 6η Ολομέλεια της ΚΕ του (1 Ιουλίου 1941), κάλεσε τον ελληνικό λαό, τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις να συσπειρωθούν σ' ένα Εθνικό Μέτωπο για την απελευθέρωση της Ελλάδας και το σχηματισμό, μετά την απελευθέρωση, Προσωρινής Κυβέρνησης, η οποία θα προετοίμαζε τη σύγκληση συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. Για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, μετά την απελευθέρωση. Ηταν το μοναδικό από τα υφιστάμενα, τότε, πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα που ύψωσε φωνή και άρχισε τον αγώνα κατά των κατακτητών. Στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του, που συνήλθε στις αρχές Σεπτέμβρη, το ΚΚΕ καθόρισε και το πρόγραμμα του μελλοντικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ, που ιδρύθηκε στις 27 Σεπτέμβρη του 1941.

Η πρώτη μάχη που έδωσαν το ΚΚΕ και, βέβαια, το ΕΑΜ, ήταν η μάχη για την επιβίωση του λαού. «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ' την πείνα», βροντοφώναξε ο λαός. Ενώ, θαυμάσια διατυπωμένοι είναι και οι στόχοι του ΕΑΜ στο βιβλιαράκι του Δημήτρη Γληνού με τίτλο: «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ»...

Η ίδρυση του ΕΑΜ, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, υπήρξε σημαντικότατος σταθμός στην ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους και των αγώνων για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και πρόοδο. Σχεδόν ταυτόχρονα με τη μάχη της επιβίωσης, ξεπήδησε και ο στρατός του ΕΑΜ, ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός- ΕΛΑΣ που, όπως διατυπωνόταν στη διακήρυξή του προς το λαό, οι σκοποί του ήταν: Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές. Περιφρούρηση των κατακτήσεων και των ελευθεριών του λαού από κάθε επιβολή. Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να μπορεί ο λαός να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του. Φυσικά, η επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών με τις μαριονέτες του των αστικών κομμάτων δεν επέτρεψαν να υλοποιηθούν τα οράματα του ΕΑΜ, αλλά αυτό δε μειώνει την ιστορική προσφορά του ΕΑΜ στο λαό...

Λίγο αργότερα, στις 20 Απριλίου του 1942, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερη Ελλάδα», κεντρικό όργανο του ΕΑΜ. Με τη σύσκεψη στη Λαμία, στις 14 Μαΐου 1942, των γραμματέων των Αχτιδικών Επιτροπών που έγινε, μετά από περιοδεία, κατ' εντολήν της ΚΕ του ΚΚΕ, του Θανάση Κλάρα, του μετέπειτα θρυλικού καπετάνιου Αρη Βελουχιώτη, στην περιοχή Στερεάς - Θεσσαλίας, συγκροτήθηκαν οι πρώτες ομάδες των ανταρτών του ΕΛΑΣ.

Ο ΕΛΑΣ, ξεκινώντας με λίγους άνδρες από τη Ρούμελη, κατόρθωσε να δημιουργήσει, μέσα από συνεχείς μάχες και με όπλα που πήρε στις πάνω από 700 μικρές και μεγαλύτερες μάχες που έδωσε εναντίον των κατακτητών, ένα στρατό από 90.000 ενεργούς και 50.000 εφεδρικούς μαχητές. Με πρώτο τον καταξιωμένο Αρχηγό Στέφανο Σαράφη, στα τμήματα του ΕΛΑΣ υπηρέτησαν περίπου, 1.200 μόνιμοι πατριώτες αξιωματικοί του παλιού στρατού σαν διοικητές ή σε επιτελικές θέσεις ή σαν καπετάνιοι.

Η ΕΑΜική εποποιία που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία Εθνική Αντίσταση 1940-44, υπήρξε από τα μαζικότερα και ενδοξότερα κινήματα Αντίστασης των κατεχομένων από τη ναζιστική Γερμανία χωρών της Ευρώπης. Είναι έργο της μεγάλης στρατιάς των δύο και πλέον εκατομμυρίων συνειδητά οργανωμένων μελών του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης και των 140.000 ενόπλων μαχητών του ΕΛΑΣ. Είναι αυτοί που με τις συνεχείς μάχες τους σκληρούς αγώνες δημιούργησαν και στη χώρα μας ένα ακόμα μέτωπο στα τόσα άλλα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Αιώνια, αμάραντη να είναι η δόξα και τιμή των παλικαριών του λαού -ανδρών και γυναικών- που έπεσαν, πολεμώντας τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Των πατριωτών που ξεψύχησαν από τα βασανιστήρια στα μπουντρούμια και στα κολαστήρια του εμφυλιακού και μετεμφυλιακού κράτους και παρακράτους της υποτέλειας τους Αγγλο-Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Αυτή την ιστορική επέτειο του ΕΑΜ, αμάραντη δόξα του ελληνικού λαού, τιμά η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης -ΠΕΑΕΑ και οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, μεθαύριο, Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη, με εκδήλωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου ώρα 6.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ