Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΥΧΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Οι υπεύθυνοι γνώριζαν για τον κίνδυνο κατολίσθησης!

Αγνόησαν έγγραφο των αρμοδίων και έπαιξαν κορόνα - γράμματα τις ζωές εργαζομένων

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της διεύθυνσης της ΔΕΗ για τη μεγάλης κλίμακας κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου στα νοτιοδυτικά πρανή του Ορυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα. Η διοίκηση της ΔΕΗ γνώριζε τον κίνδυνο και όμως αδιαφόρησε συνειδητά, παίζοντας κορόνα - γράμματα τη ζωή εκατοντάδων εργαζομένων.

Ηδη από τα μέσα Ιούλη είχε ενημερωθεί για τους κινδύνους που εγκυμονούνταν από τη συνεχιζόμενη απόθεση υλικών, με έγγραφο που είχαν στείλει οι υπηρεσίες της και ζητούσαν την άμεση διακοπή των εργασιών. Το σχετικό έγγραφο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή η εφημερίδα «Πτολεμαίος» της Πτολεμαΐδας.

Στο έγγραφο γινόταν η υπενθύμιση πως η εργολαβία αποκάλυψης του Ορυχείου Καρδιάς (ανάδοχος ΑΚΜΗ ΑΤΕ) χρησιμοποιεί χώρο απόθεσης στα τελικά δυτικά πρανή του Ορυχείου Νότιου Πεδίου και ειδικότερα στην περιοχή που ήδη είχε σημειωθεί κατολίσθηση πριν περίπου 1 χρόνο. Μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «έντονα διαταραγμένη», λόγω και του ρήγματος που υπάρχει και το οποίο συνεχίζει να κινείται.

Αναφέρονταν επίσης πως «το μήκος της απόθεσης έχει υπερβεί το αντίστοιχο μήκος της αντιστήριξης στο "ποδαρικό" του πρανούς που αστόχησε» και διευκρίνιζε πως δεν ήταν δυνατό να γίνει επέκταση της αντιστήριξης λόγω της θέσης του κεντρικού αντλιοστασίου του Ορυχείου.

Και το έγγραφό κατέληγε: «Δεδομένου ότι περαιτέρω επέκταση της απόθεσης νοτιότερα, σε περιοχή που δεν υφίσταται αντιστήριξη του τελικού πρανούς, πέραν του ότι επιβαρύνει την κλίση του τελικού πρανούς του Ορυχείου, είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα αστοχία, εκτιμούμε ότι επιβάλλεται άμεση διακοπή των εργασιών απόθεσης στην εν λόγω περιοχή».

Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, η διεύθυνση της ΔΕΗ αρνήθηκε να πάρει μέτρα. Κινήθηκε στη λογική της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας, αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων.

Επιβεβαιώθηκε έτσι για άλλη μια φορά πως η απαίτηση για αυξημένη παραγωγή λιγνίτη, σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση του προσωπικού και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια και πολλές φορές για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ