Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες αμερικανικές πιέσεις για «συνεργασία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Η συνάντηση, χτες, στον Λευκό Οίκο με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους του Ζαφαρουλάχ Χαν Τζάμαλι, επιλεγόμενου πρωθυπουργού του Πακιστάν -- ενός μεγαλοτσιφλικά που διακρίθηκε επί δεκαετίες στην αιματηρή καταστολή των κινημάτων για τα δικαιώματα των αγροτών, πριν τον επιλέξει ο δικτάτορας (Πρόεδρος, για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, ως βιτρίνα του -- επικεντρώθηκε στην «στήριξη» που απαιτεί από το Ισλαμαμπάντ η Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση - μαριονέτα της στο Αφγανιστάν. Στην επίσημη αργκό, αυτό λέγεται «συμβολή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Και από τις δύο πλευρές, ωστόσο, υπάρχουν «παράπονα».

Μόλις τη Δευτέρα, αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν -- και πάλι -- έδαφος του Πακιστάν, το Δυτικό Ουαζιριστάν, καταδιώκοντας «Ταλιμπάν και μαχητές της "Αλ Κάιντα"». Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι επισήμως δηλώνουν ότι δεν υπάρχει «διάχυση» του πολέμου στη δική τους πλευρά των συνόρων, ωστόσο οι Αμερικανοί διαρκώς τονίζουν ότι στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν που συνορεύουν με το Αφγανιστάν στους διαφυγόντες στη διάρκεια του πολέμου βρίσκονται πολλοί Ταλιμπάν και μέλη της «Αλ Κάιντα».

Χαρακτηριστικές ήταν, σε αυτό το θέμα, οι δηλώσεις που έκανε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ ενώπιον του Κογκρέσου, ότι αν και ο δικτάτορας --«Πρόεδρο», τον αποκάλεσε, βέβαια -- Μουσάραφ«δείχνει προσήλωση στη συνεργασία με τις ΗΠΑ», και «προτίθεται να υποστηρίξει τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι», ωστόσο «η ικανότητα της κυβέρνησης του Πακιστάν, ιδίως των στρατιωτικών του Πακιστάν να διεξάγουν επιχειρήσεις στην ομοσπονδιακά διοικούμενη περιοχή των φυλών αναστέλλεται σημαντικά». Και επισήμανε αυτό που ξέρουν όλοι στο Πακιστάν, ότι δηλαδή τμήματα της ISI, της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών, παίζουν σε «διπλό ταμπλό»: η ακριβής διατύπωσή του ήταν «δεν πιστεύω πως το αίσθημα συνεργασίας με εμάς διαπνέει και την υπόλοιπη ιεραρχία των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν».

Αντικείμενο της συνάντησης κορυφής υπήρξε και το Κασμίρ, αλλά δε δόθηκαν λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν οι Μπους - Τζάμαλι.

Κατά τα λοιπά, το Πακιστάν «κατάφερε» να αγοράσει κι άλλα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, πιο συγκεκριμένα αεροσκάφη τύπου AWACS, και να «αναβαθμίσει» τα μαχητικά «F-16» που διαθέτει, για να αντιμετωπιστεί, υποτίθεται, «η Ινδική απειλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ