Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΚΠΟΡΝΕΥΕΤΑΙ
Οι γυναικείες οργανώσεις αντιδρούν

Για το θέμα της τροποποίησης του Ν. 2734/99, που αφορά στα εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα, στη λειτουργία των οίκων ανοχής κλπ., που προωθεί η κυβέρνηση (έχοντας και τη συγκατάθεση της ΚΕΔΚΕ), συζήτησαν την περασμένη Τρίτη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, οκτώ γυναικείες οργανώσεις, με στόχο να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους. Κοινή απόφαση, να συναντήσουν τους αρχηγούς των κομμάτων και να τους εκθέσουν τις απόψεις τους.

Στη συνάντηση των γυναικείων οργανώσεων, που έγινε στα γραφεία της ΟΓΕ, αποφασίστηκε, εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, να επισκεφθούν και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Ολες συμφώνησαν ότι πρέπει να αποσυρθεί ο νόμος που καθιερώνει την πορνεία σαν επάγγελμα και ότι οι αναμενόμενες τροποποιήσεις γίνονται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Τόνισαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η βιομηχανία του σεξ. Η πορνεία, επισημάνθηκε στη συζήτηση, είναι ασυμβίβαστη με την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και αποτελεί την έσχατη μορφή προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προωθούμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις πρέπει να σταματήσουν και να αποσυρθούν οι σχετικές διατάξεις. Να σταματήσει ακόμα να προβάλλεται η πορνεία σαν ...επαγγελματικός προσανατολισμός μπροστά στη διογκούμενη ανεργία, ιδιαίτερα των νέων γυναικών.

Τέλος, από τη συζήτηση, φάνηκε η αντίδραση των οργανώσεων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ασκήσει αυτήν την πολιτική και καταγγέλθηκε η πρόταση τροποποίησης της ΚΕΔΚΕ, όπως και η στάση του Δήμου Αθηναίων στο επίμαχο θέμα των οίκων ανοχής.

Απαράδεκτες ρυθμίσεις

Στη συνάντηση της Τρίτης συμμετείχαν, εκτός από την ΟΓΕ, η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, η Ενωση Ελληνίδων Νομικών, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, το Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων, η Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, το Λύκειο Ελληνίδων, η Σοροπτιμιστική Ενωση Ελλάδας και η «Τελέσιλλα».

Οπως είναι γνωστό, για το θέμα της τροποποίησης του νόμου που αφορά στην πορνεία, είχε ζητηθεί πρόσφατα η γνωμοδότηση της ΚΕΔΚΕ και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δώσει τη συγκατάθεσή του. Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνονται είναι:

- Να επιτραπεί ο ομαδικός εταιρισμός, που απαγορευόταν από τον παλαιό νόμο.

- Να επιτραπεί η άσκηση του επαγγέλματος και η στέγαση των οίκων ανοχής σε πολυκατοικίες με έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, αλλά και των ενοίκων της πολυκατοικίας.

- Να μειωθεί σε λιγότερα από 100 μέτρα, αντί των 200 μέτρων που όριζε ο Ν. 2734/99, η απόσταση των οίκων ανοχής από ναούς, σχολεία, παιδικές χαρές, πνευματικά κέντρα και κέντρα νεότητας, βιβλιοθήκες, νηπιαγωγεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, ευαγή ιδρύματα κλπ. (σ.σ. μήπως για να εθιστούν από νωρίς οι νέοι στο ...ολυμπιακό πνεύμα;).

- Καταργούνται οι δεσμεύσεις του Ν. 2734/99 ότι τα εκδιδόμενα πρόσωπα πρέπει να είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία, να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος, να μην πάσχουν από ψυχική νόσο και να μην έχουν καταδικαστεί για σωματεμπορία, ανθρωποκτονία, αποπλάνηση παιδιών, εκβιασμό κλπ.

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της ΚΕΔΚΕ είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, η ΟΓΕ, το Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων, η «Τελέσιλλα» και το Ελληνικό Φεμινιστικό Δίκτυο. Στη συζήτηση που προηγήθηκε, αλλά και μετά, κατήγγειλαν την «ύπουλη μεθόδευση ανάπτυξης βιομηχανίας του σεξ».

Ειδικότερα, η ΟΓΕ, σε πρόσφατο κείμενό της, υποστηρίζει ανάμεσα σε άλλα ότι «η πορνεία είναι κοινωνική παθογένεια με συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αιτίες και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επάγγελμα», καταγγέλλει τις επιλογές της κυβέρνησης, ζητά να παταχτούν οι επιχειρήσεις της ροζ βιομηχανίας και όσα ΜΜΕ - στυλοβάτες του συστήματος προσπαθούν με την έντυπη και ηλεκτρονική διαφήμιση να προωθήσουν και να στηρίξουν την πορνεία. Ακόμα, η ΟΓΕ απαιτεί να μη μετατραπεί η Ελλάδα σε αναπτυσσόμενη χώρα της βιομηχανίας του σεξ και προειδοποιεί ότι «η κυβέρνηση, οι νομάρχες και όποιος δήμος προχωρήσει σε υλοποίηση τέτοιου είδους νόμων θα βρεθεί μπροστά στους αγώνες μας»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λογική της αγοράς πίσω από την τηλε-κλειδαρότρυπα (2006-11-11 00:00:00.0)
Να πάρουν θέση για την Ολυμπιακή πορνεία (2004-03-05 00:00:00.0)
Παράγοντας με λεφτά του λαού ο πρώην δήμαρχος (2003-10-31 00:00:00.0)
«Βιομηχανία» πορνείας για περισσότερα κέρδη (2003-10-08 00:00:00.0)
Προχωρά το σχέδιο της «Ολυμπιακής» πορνείας (2003-09-25 00:00:00.0)
«Αρχαίο πνεύμα αθάνατο» και ...εκδιδόμενο (2003-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ