Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κύμα συμπαράστασης στους αρνητές πιλότους

Ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, προσωπικότητες του πνευματικού και πανεπιστημιακού χώρου, αλλά και του στρατού, εκφράζουν συμπαράσταση στους αρνητές και καταγγέλλουν την ισραηλινή πολιτική του τείχους και των εποικισμών

Παλαιστίνιος μαθητής είναι υποχρεωμένος να πηδάει το τείχος για να επιστρέφει σπίτι του...

Associated Press

Παλαιστίνιος μαθητής είναι υποχρεωμένος να πηδάει το τείχος για να επιστρέφει σπίτι του...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Κατανοώ πλήρως τους πιλότους που αρνούνται να εκτελέσουν διαταγές. Η διαμαρτυρία τους δε στρέφεται κατά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά κατά αυτών που δίνουν εντολές και χαράσσουν την πολιτική... Συμμερίζομαι την άποψή τους ότι η κατοχή διαφθείρει, καθημερινά ολοένα και περισσότερο, το λαό μας...». Αυτά τα λόγια είναι ένα μέρος της γραπτής δήλωσης συμπαράστασης του πρώην αρχηγού της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, πτεράρχου εν αποστρατεία, Αμος Λάπιντοτ, προς τους 27 Ισραηλινούς πιλότους, που αρνούνται να εκτελέσουν αποστολές (είτε βομβαρδιστικές είτε δολοφονίες ακριβείας) στα παλαιστινιακά εδάφη. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ». Η ίδια εφημερίδα φιλοξένησε και την επιστολή συμπαράστασης στους πιλότους 200 καθηγητών πανεπιστημίου στο Ισραήλ.

«Η εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει τις ένοπλες δυνάμεις. Εμείς, καθηγητές, δάσκαλοι, σπουδαστές ανωτάτων σχολών υπογράφουμε αυτήν την κοινή δήλωση συμπαράστασης στους πιλότους που έχουν το σθένος να αρνούνται να συμμετέχουν στην καταπίεση και στη σφαγή άλλου λαού... Συμμεριζόμαστε τα συναισθήματα για την απώλεια των ηθικών αρχών και συνεκτιμούμε ότι δεν αιτιολογείται να αναπαράγεται κυκλικά η βία, αλλά προέχει να καταπολεμηθεί η αληθινή αιτία της τρομοκρατίας, που είναι η συνέχιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών... Η συνέχιση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών διακυβεύει την κρατική ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ διαλύει την ηθική υπόστασή του», καταλήγει η κοινή επιστολή των πανεπιστημιακών.

Προκατασκευασμένα σπίτια, έτοιμα για τα προσαρτημένα από την ισραηλινή κυβέρνηση εδάφη

Associated Press

Προκατασκευασμένα σπίτια, έτοιμα για τα προσαρτημένα από την ισραηλινή κυβέρνηση εδάφη
Την ίδια στιγμή, οι 27 πιλότοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εν ενεργεία, είτε έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, είτε τους έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις, και αναμένουν, πιθανότατα, να παραπεμφθούν σε Στρατοδικείο, όπως άλλωστε έχει γίνει και με τους εκατοντάδες αρνητές ανάμεσα στις τάξεις του Στρατού Ξηράς και του ισραηλινού Ναυτικού. Εντούτοις, το θέμα των 27 πιλότων έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η ισραηλινή Αεροπορία θεωρείται το «μαργαριτάρι του στέμματος» της ισραηλινής πολεμικής μηχανής.

Οπως έγινε γνωστό, η φιλειρηνική ισραηλινή οργάνωση «Γιες Γκβουλ», που υποστηρίζει όσους αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα εδάφη, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την ποινική δίωξη του νυν αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, πτεράρχου Νταν Χαλούτζ, για «εγκλήματα πολέμου», καθώς διέταξε προσωπικά τη ρίψη βόμβας ενός τόνου σε κατοικημένη περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 παιδιά και 7 ενήλικοι Παλαιστίνιοι.

Κύμα αντιδράσεων για τείχος - εποικισμούς

Παράλληλα, μορφή κύματος παίρνουν οι εκκλήσεις και οι καταγγελίες από φιλειρηνικές οργανώσεις στο Ισραήλ και από προσωπικότητες, με αφορμή την πρόσφατη κλιμάκωση, με την προχθεσινή απόφαση συνέχισης της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη, αλλά και τη χθεσινή απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Οικισμού να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή 565 νέων κατοικιών σε 3 εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Η φιλειρηνική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» κατήγγειλε ότι οι νέες κατοικίες θα κατασκευαστούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στον εποικισμό Μπεϊτάρ Ελίτ, κοντά στη Βηθλεέμ, και στη συνέχεια στους Μάαλε Αντουμίν, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, και Αριέλ. Η ισραηλινή οργάνωση καταγγέλλει ότι από την αρχή του χρόνου έχουν κατασκευαστεί συνολικά 1.300 νέες οικιστικές μονάδες στους εποικισμούς της Δ. Οχθης, με στόχο να φιλοξενήσουν 5.000 επιπλέον εποίκους.

Την απόφαση συνέχισης του διαχωριστικού τείχους καταγγέλλουν, με ανακοινώσεις τους, σειρά άλλων φιλειρηνικών ισραηλινών οργανώσεων. Επίσης, από την πλευρά τους, 36 συγγραφείς και ποιητές, όπως οι Νταβίντ Γκρόσμαν, Νατάν Ζαχ, Μπατιά Γκουρ, Γιοσούα Σομπόλ, Αμος Κεϊνάν, απηύθυναν κοινή γραπτή έκκληση στην κυβέρνηση Σαρόν να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστίνιους και «να τερματίσει η παρούσα καταστροφή».

«Η ισραηλινή πολιτική συνέχισης του τείχους και αύξησης των εποικισμών σκοτώνει τις προοπτικές επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών, πρόκειται για κλοπή εδαφών», δήλωνε οργισμένος ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι, σχολιάζοντας την είδηση για τις νέες κατοικίες στους εποικισμούς, τόνιζε πως «αποδεικνύεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή στην επιθυμία της για ειρήνη, αφού, μαζί και με το τείχος, χαράσσει μονομερώς σύνορα και υποσκάπτει τις δυνατότητες ίδρυσης βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους». Για «τείχος του ρατσισμού που σκοτώνει την ειρήνη», έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια», δήλωνε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι για εκεχειρία, μόνο αν αναπτυχθούν ξένοι παρατηρητές που θα την επιβλέπουν.

Την ανησυχία του «για τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας και του τείχους», εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, αποφεύγοντας, όμως, να χρησιμοποιήσει έντονο ύφος. Τη «λύπη» του για την απόφαση συνέχισης του τείχους εξέφρασε και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα.

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε, χθες, σε, μικρής έκτασης, εισβολή στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, από άγνωστη αιτία, προκλήθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 Παλαιστίνιοι. Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, τη νύχτα, στη Δ. Οχθη, έγιναν άλλες 20 συλλήψεις, ενώ η οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτέλεση, στο νοσοκομείο της Ραμάλα, ενός 25χρονου Παλαιστινίου, που είχε ομολογήσει συνεργασία με τις ισραηλινές δυνάμεις.

  • Συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και στον ηγέτη του Γιάσερ Αραφάτ και πικετοφορία, με αφετηρία το λιμάνι της Μύρινας, πραγματοποιεί η Γραμματεία Λήμνου, του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 3 Οκτώβρη στις 8 το βράδυ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εποικισμοί «στραγγαλίζουν» την παλαιστινιακή οικονομία (2012-07-07 00:00:00.0)
Οι εποικισμοί «στραγγαλίζουν» την παλαιστινιακή οικονομία (2012-07-07 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας (2007-01-23 00:00:00.0)
Το διαχωριστικό τείχος ανεγείρεται τάχιστα (2005-07-09 00:00:00.0)
Διαμεσολαβήσεις, διαβεβαιώσεις και εισβολές (2003-11-18 00:00:00.0)
Κύμα συμπαράστασης στους αρνητές πιλότους (2003-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ