Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
«Οι εργάτες πρέπει να βάλουν φραγμό σ' αυτήν την πολιτική»

Περιοδεία στο εργοστάσιο έκανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Από τη συζήτηση του Α. Τζέκη με τις εργάτριες της «Τρικολάν»
Από τη συζήτηση του Α. Τζέκη με τις εργάτριες της «Τρικολάν»
«Η δύναμη είναι δική σας και είναι αστείρευτη. Τίποτε άλλο δεν τους τρομάζει περισσότερο, από το να οργανωθούν οι εργάτες και να δώσουν σύσσωμοι την απάντησή τους. Και η απάντηση πρέπει να έρθει και στις ερχόμενες εκλογές, με τη στήριξη του ΚΚΕ και την καταδίκη των κομμάτων, που, εξαιτίας της πολιτικής τους, κλείνουν τα εργοστάσια και διογκώνεται η ανεργία». Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε χθες το πρωί στους απεργούς εργάτες της «Τρικολάν» ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, που επισκέφτηκε το εργοστάσιο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Στο μεταξύ, η εργοδοσία επιχειρεί υπόγεια να υπονομεύσει τον αγώνα των εργατών. Χτες, σύμφωνα με μαρτυρία εργαζομένων στο εργοστάσιο του Λαναρά στην Κομοτηνή, ο γενικός διευθυντής της «Φάνκο» Φ. Μπαλόγιαννης, απειλούσε εν ψυχρώ τις εργαζόμενες, λέγοντας πως αν δεν απολυθούν συνάδελφοί τους από τη Νάουσα θα αναγκαζόταν να προβεί σε απολύσεις στην Κομοτηνή. Με ανοιχτή τους επιστολή στους συναδέλφους τους της Κομοτηνής, στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το σωματείο της «Τρικολάν», τους καλούν να απομονώσουν τους διασπαστές και να σταθούν ενεργητικά αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.

Οι φαιδρές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας πέφτουν στο κενό και τσαλακώνονται πάνω στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το δικαίωμα στη δουλιά. Οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» κλιμακώνουν τον αγώνα τους με τη νέα 24ωρη πανναουσαϊκή πανεργατική απεργία της Τρίτης, ενώ και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Βαρβαρέσος» πήραν απόφαση για δίωρες στάσεις εργασίας από την Τρίτη, αντιδρώντας στην αυθαίρετη απόφαση της εργοδοσίας να απολύσει πριν λίγες μέρες μια νέα εργάτρια.

Χθες, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, οι εργαζόμενοι μαζεύτηκαν από νωρίς στο προαύλιο της «Τρικολάν», με εμφανή πλέον στα λόγια τους την εμπειρία από τις πανεργατικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας. «Τόσες μέρες και ούτε ένας από την κυβέρνηση δεν ήρθε να μας δει. Μόνο προεκλογικά μας θυμούνται και περιμένουν πάλι να πάμε να τους ψηφίσουμε. Είκοσι χρόνια άπλωσαν τα πλοκάμια τους, μαζεύουν ψήφους», ξεσπάει μια εργάτρια. Είναι η στιγμή, που ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλάει για τις ευθύνες της κυβέρνησης, της ΝΔ και του Συνασπισμού, που ψήφισαν το Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, προικοδοτώντας τους βιομηχάνους με πάνω από 180 δισ. δραχμές για να μεταναστεύσουν τις επιχειρήσεις τους στα Βαλκάνια, στο όνομα του υπερκέρδους.

«Ημασταν το μοναδικό κόμμα», συνέχισε ο Αγγελος Τζέκης, «που προειδοποιήσαμε το λαό ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ σημαίνει νέος εργασιακός μεσαίωνας για τους εργαζόμενους. Μετά τις εκλογές ετοιμάζουν χιονοστιβάδα νέων αντεργατικών μέτρων. Οι εργάτες πρέπει να βάλουν φραγμό, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι τραγικές». Η απάντηση έρχεται από τις ίδιες τις εργαζόμενες:«Θα πρέπει να ζούμε 200 χρόνια για να χαρούμε σύνταξη. Τόσα χρόνια δουλιά και τώρα είμαστε στο δρόμο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην «καραμέλα» της ένταξης στις ζώνες κινήτρων, που μέρες τώρα πιπιλίζουν οι τοπικοί πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. «Οι εργαζόμενοι της Δράμας είδαν προκοπή; Οι βιομήχανοι χόρτασαν επιδοτήσεις και η "Σόφτεξ" έκλεισε, πετώντας στο δρόμο 500 εργαζόμενους. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Πρέπει ο αγώνας σας να αγκαλιάσει όλη την κοινωνία της Νάουσας και τους συναδέλφους σας σε όλα τα εργοστάσια του Λαναρά», κατέληξε ο Αγγελος Τζέκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ