Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
ΒΑΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
Φωτ.

Αύριο, 8 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός μου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΒΑΗΣ (Αχιλλέας Πετρίτης), στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικός του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Λίτσα Βάη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου σ. ΟΡΕΣΤΗ ΦΑΡΑΚΟΥ τ. Προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, ο Νίκος Καραντηνός προσφέρει, μέσω ΚΟΒ του «Ρ», 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 5 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από την πικρή μέρα, που ο αγαπημένος μας αδελφός ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΙΩΤΑΚΗΣ, έφυγε για το μακρινό και χωρίς γυρισμό ταξίδι.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ για τη συνέχιση των αγώνων, 100 ευρώ στον «902» και 100 ευρώ στην ΚΝΕ.

Οι αδελφές του Αθηνά, Μαρία, Ελένη.

* * *

Η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Μαρία Λαμπρινού για το θάνατο της μητέρας της.

Στη μνήμη της προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Στις 7 Οκτώβρη 1947, στο χωριό μου, το Σερνικάκι Φωκίδας, παρακρατικοί τραμπούκοι (Μάυδες και Χίτες) πήγαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι του αγωνιστή της Αντίστασης Γιώργου Θεοδωρακόπουλου. Σκοπός τους, να κάψουν ζωντανή ολόκληρη μια έντιμη αγροτική οικογένεια, που συμμετείχε στον αγώνα κατά των κατακτητών στην Κατοχή. Τους αντιλήφθηκε ο πρώτος γιος, ο ΓΙΑΝΝΗΣ και βάζει τις φωνές! «Βρε παιδιά! Τι κάνετε». Πετάχτηκαν έξω οι γονείς του, οι δυο αδερφές του, με τρόμο και αλαλαγμούς. Οι τρομοκράτες τό 'βαλαν στα πόδια. Αλλά το κακό το έκαναν. Με μια ριπή τον Γιάννη τον άφησαν αιμόφυρτο και σε λίγο νεκρό.

Ορέστης Φαράκος
Ορέστης Φαράκος
Ο δεύτερος γιος, ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, τους ξέφυγε. Και κατευθείαν τράβηξε για τον Παρνασσό. Κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Υπηρέτησε στα τμήματα του Διαμαντή. Διακρίθηκε για την παλικαριά του.

Το Φλεβάρη του 1948 στην Πάρνηθα πιάνεται. Με συνοπτικές διαδικασίες περνάει στρατοδικείο. Και στις 7 Μάρτη 1948 οδηγείται, μαζί με άλλους, στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ακριβό το τίμημα για την οικογένεια του Γιώργου Θεοδωρακόπουλου. Απαρηγόρητες η μάνα και οι αδερφές. Αλλά λεβέντες, ήρωες ο Γιάννης κι ο Παρασκευάς. Αθάνατοι.

Στη μνήμη τους, η συγχωριανή τους Βαγγελιώ Λύτρα προσφέρει στο ΚΚΕ (μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου) 20 ευρώ. Και στην ΠΟΑΟ επίσης 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ η σύζυγός του Αγγελική προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 40 ευρώ.


Λευτέρης Γιωτάκης
Λευτέρης Γιωτάκης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ