Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Οι τράπεζες δουλεύουν με το... . μικρότερο περιθώριο κέρδους!

Και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ θεωρεί... μεγάλες τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων

Δίνοντας έμφαση στην καλή συνεργασία μεταξύ τραπεζών και μεγαλοεπιχειρηματιών ξεκίνησε χτες την ομιλία του ενώπιον των τελευταίων ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, ως προσκεκλημένος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Ο Θ. Καρατζάς πλέκοντας το εγκώμιο της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος, αναφέρθηκε στην ευεργετική επίδραση που είχε αυτό για την ανάπτυξη του τραπεζικού κεφαλαίου μέσα από τη δημιουργία μονοπωλίων που έφερε το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών τα τελευταία χρόνια. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του εκπροσώπου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στα μεικτά ποσοστά κέρδους με τα οποία δουλεύουν οι τράπεζες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι είναι ο μοναδικός κλάδος που εργάζεται με τόσο χαμηλό μεικτό περιθώριο, αποφεύγοντας να αναφερθεί στα ποσοστά αύξησης των καθαρών κερδών καθώς επίσης και στη μάζα (απόλυτο μέγεθος) των τραπεζικών κερδών. Την ίδια στιγμή, αποσιώπησε ότι τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου προέρχονται στο συντριπτικό τους μέρος από την ψαλίδα μεταξύ των μηδαμινών επιτοκίων στις λαϊκές αποταμιεύσεις και τα ληστρικά επιτόκια σε κάθε μορφή δανεισμού στην οποία προσφεύγουν τα μέσα νοικοκυριά.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρ. Φουντουκάκος, δήλωσε απροκάλυπτα την κατηγορηματική αντίθεση των μεγαλοεργοδοτών ακόμα και στις αυξήσεις ψίχουλα προεκλογικού χαρακτήρα στους εργαζόμενους, προοικονομώντας αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. «Δεν μπορεί να δίνονται αυξήσεις 6% και 7% και την ίδια στιγμή να έχουμε απαίτηση για αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών κάτω από 2% και 3%. Δεν μπορούμε να αυξάνουμε το κόστος εργασίας υπερβολικά και να περιμένουμε να κερδίσουμε τη μάχη της παραγωγής και των εξαγωγών», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αποσιωπώντας το γεγονός ότι τα ποσοστά αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων είναι πολλαπλάσια των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών.

Μιλώντας για το χρηματοδοτικό πλαίσιο των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, ο Δρ. Φουντουκάκος ζήτησε ανέξοδα τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων. Ουσιαστικά, φωτογράφισε τις μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων που είναι αυτοαπασχολούμενοι. Σ' αυτό το πλαίσιο επικαλέστηκε ως πρότυπο χρηματοδοτικά μέσα που χρησιμοποιούν χώρες όπως η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, όπου το τοπίο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέχει παρασάγγας από τα ελληνικά δεδομένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ