Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Θεσμοθετούν τη φοροασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου

Μείωση του συντελεστή στο 25% (αντί 35%) για «μεγάλες επενδύσεις». Και αρμοδιότητες φοροελέγχου στον ΣΕΒ. Επιδοτήσεις μέχρι και 60.000 ευρώ στα μονοπώλια για κάθε νέα θέση εργασίας

Με το ένα χέρι επιβάλλουν νέα χαράτσια στα λαϊκά εισοδήματα, αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση. Ο,τι αποκομίζουν το χαρίζουν απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο και στην πλουτοκρατία. Σε αυτές τις συντεταγμένες ο λεγόμενος νέος «αναπτυξιακός νόμος» που δημοσιοποιήθηκε χτες και προωθείται για κατάθεση στη Βουλή έρχεται να στηρίξει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων με νέες σκανδαλώδεις φοροελαφρύνσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις και προνόμια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε δίστασε να μειώσει κατά 10 ολόκληρες μονάδες (στο 25%) το συντελεστή φορολόγησης για τις «μεγάλες επενδύσεις» (πάνω από 30 εκατ. ευρώ ή 10 δισ. δρχ.). Δε δίστασαν να διορίσουν τους μεγαλοβιομήχανους του ΣΕΒ στο ρόλο «ανεξάρτητου φοροελεγκτή» των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Πρόκειται, με δυο λόγια, για κατάπτυστες ρυθμίσεις παροχής πλήρους φορολογικής ασυλίας στην κατεύθυνση αύξησης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μικροβιοτέχνες, επαγγελματίες, τους ΕΒΕ της χώρας που αναγκάζονται να λειτουργήσουν σε καθεστώς αυξημένου ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, με χρήματα του ελληνικού λαού επιδοτούν τα μονοπώλια για τη δημιουργία, υποτίθεται, νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ θεσμοθετούν και άλλες φοροελαφρύνσεις, μέσω των «αφορολόγητων αποθεματικών».

Ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

  • Μεγάλες επενδύσεις: Καθιερώνεται χαμηλός συντελεστής φορολόγησης 25% (αντί 35%) στα κέρδη των μονοπωλίων που επενδύουν πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Το 25% θα εφαρμόζεται για 10 χρόνια στα «συνολικά καθαρά κέρδη της επιχείρησης, ανεξάρτητα αν προέρχονται από τη συγκεκριμένη επένδυση ή όχι». Με δυο λόγια, το μεγάλο κεφάλαιο φοροελαφρύνεται και για τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται με μορφή τροπολογίας (άγνωστο σε ποιο νομοσχέδιο). Ορίζει ότι το «φορολογικό καθεστώς δε θα μεταβληθεί για 10 έτη, εκτός εάν θεσπιστεί ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς». Κάθε φορολογική διαφορά των επιχειρήσεων αυτών με τις αρμόδιες κρατικές αρχές παραπέμπεται σε ειδική τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ (!).
  • Αφορολόγητο αποθεματικό: Αφορά στην 5ετία 2004-2008 και μέχρι το 35% των αδιανέμητων κερδών που θα επενδυθούν. Είναι φανερό ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες ΑΕ με μεγάλη μάζα κερδών.
  • Θέσεις εργασίας με το αζημίωτο: Αυξάνουν κατά 34% από 45.000 σε 60.000 ευρώ την επιδότηση για κεφαλαιουχικό εξοπλισμό για κάθε νέα θέση απασχόλησης. Αποσύνδεση της επιχορήγησης από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και άρση του περιορισμού ανώτατου ποσού επιχορήγησης και επιδότησης leasing που ισχύει σήμερα (15 εκατ. ευρώ) για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης). Επίσης, και για επενδύσεις «εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας». Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, το συγκεκριμένο μέτρο αφορά «μεγάλες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου» και κάνει «ελκυστικότερα τα κίνητρα για την προσέλκυση κυρίως διεθνών επενδυτών που θα αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ».
  • Μεγαλοξενοδόχοι: Υπερδιπλασιάζεται (από 4,5 εκατ. σε 10 εκατ. ευρώ) το ενισχυόμενο κόστος «εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων».
  • Επενδύσεις στα Βαλκάνια: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά αντίθετη είναι με τη διείσδυση των ντόπιων μονοπωλίων στις αγορές αυτές. Η μόνη υποχρέωση για τις διάφορες επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις είναι η «μη διακοπή εργασιών και η τήρηση των θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ