Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Επιθέσεων» συνέχεια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Για άλλη μια φορά ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, περνά στην επίθεση ενάντια στις επιλογές της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ετσι, δηλώνει ευθαρσώς ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, είχε παραδεχτεί λίγο πριν την εξαπόλυση της επίθεσης των Αμερικανοβρετανών, ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, δεν ήταν σε θέση και φυσικά δεν μπορούσε να κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά, όπως αναφερόταν στον επίμαχο φάκελο της βρετανικής κυβέρνησης, ώστε να τεκμηριωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η επιχειρηματολογία υπέρ του πολέμου...

Οι ισχυρισμοί αυτοί αναφέρονται στα ημερολόγια του Ρόμπιν Κουκ, τα οποία δημοσιεύονται στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» και σύμφωνα με τα οποία ο Ρόμπιν Κουκ είχε γράψει ότι λίγο πριν από τον πόλεμο ο Τόνι Μπλερ είχε παραδεχτεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι το καθεστώς της Βαγδάτης δε διέθετε όπλα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και παραιτηθείς από την προεδρία της Βουλής των Λόρδων, εξαιτίας της διαφωνίας με τον πόλεμο κατά του Ιράκ, προσθέτει σε αυτά τα «περίφημα» ημερολόγια ότι παρότι ο Τόνι Μπλερ δε θεωρούσε σημαντική απειλή το οπλοστάσιο του Ιράκ, ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε πόλεμο, ανεξάρτητα από το πόρισμα των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, αν εντοπίσουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Εννοείται, ότι το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού απέρριψε, από την πλευρά του, τους ισχυρισμούς του Ρόμπιν Κουκ, χαρακτηρίζοντάς τους «παράλογους» και «εξωφρενικούς».

Ενας ακόμη «παράξενος» θάνατος

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες εντοπίστηκε τη Δευτέρα νεκρός ο 44χρονος Βρετανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόρλονγκ, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από το «Sky News» τον Ιούλη αφότου αποκαλύφθηκε ότι παρουσίασε ρεπορτάζ από το βρετανικό υποβρύχιο «HMS Splendid» που υποτίθεται ότι μετείχε σε πολεμική επιχείρηση, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα.

Βάσει των όσων μεταδίδει το «Reuters», εκπρόσωπος του -ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ- ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του Τζέιμς Φόρλονγκ, δίχως να δώσει στη δημοσιότητα σχετικές λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ