Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Εργολάβος της μερικής απασχόλησης

Ρόλο σημαιοφόρου στην επέκταση της μερικής απασχόλησης, στην ενίσχυση της «απασχολησιμότητας» στην αγορά εργασίας για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, αναλαμβάνει το δημόσιο με τις 25.000 προσλήψεις «μισής δουλιάς» που προγραμματίζει η κυβέρνηση για το 2004. Αφού μέχρι τώρα το κεφάλαιο δεν κατάφερε να σπάσει στην έκταση που θέλει την οχτάωρη εργασία, το κράτος αναλαμβάνει ως κοινός εργολάβος των πολυεθνικών να επιβάλει τη μερική απασχόληση.

Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (3174/2003), τα συναρμόδια υπουργεία αποστέλλουν διευκρινιστική εγκύκλιο, με την οποία κάνουν γνωστούς τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης. Ετσι οι φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ, που θα απασχολήσουν τέτοιους εργαζόμενους, θα πρέπει να συνάψουν προγραμματική σύμβαση με νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ», μια τέτοια εταιρία είναι και η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Η χρονική διάρκεια της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου με μερική απασχόληση θα φτάνει τους 24 μήνες, η οποία όμως μπορεί να ανανεωθεί, αφού μεσολαβήσει διακοπή της σύμβασης για δύο μήνες. Οι ώρες εργασίας του συμβασιούχου δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 20 τη βδομάδα. Επί της ουσίας εγκαινιάζεται μια νέα κατηγορία εργαζομένων στο δημόσιο, δίπλα στους αιχμάλωτους συμβασιούχους, με τους χειρότερους όρους που ισχύουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα καλύπτουν ανάγκες «κοινωνικού χαρακτήρα», όπως φύλαξη σχολικών κτιρίων, οδική ασφάλεια μαθητών, ενημέρωση - πληροφόρηση πολιτών κλπ. Και μόνο η απαρίθμηση του είδους των εργασιών που θα κάνουν οι συμβασιούχοι με μισή δουλιά στο δημόσιο, αποδεικνύει την απάτη των ισχυρισμών που προβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη, όπως χτες ο υπουργός Εργασίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος» ο Δ. Ρέππας ισχυρίζεται ότι «η μερική απασχόληση είναι ένα χρήσιμο βήμα προς την πλήρη απασχόληση, αφού προσφέρει εμπειρία, γνώση και βελτίωση των προσόντων»! Ποια άραγε εμπειρία αποκτάται με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων; Ποια είναι η γνώση που προσθέτει κάποιος νέος - μπορεί και πτυχιούχος - όταν μεταφέρει από τη μια άκρη του δρόμου στην άλλη τους μαθητές του Δημοτικού;

Τα προπαγανδιστικά φύκια των υπουργών δεν μπορούν να κρύψουν ότι πίσω από τα ωραία λόγια κρύβεται μια στυγνή μορφή εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που η κυβέρνηση ανέλαβε όχι μόνο να νομοθετήσει, αλλά και να την υλοποιήσει στην πράξη, ως εργοδότης, για λογαριασμό όλων των εργοδοτών.

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός επαναλαμβάνει τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς φορείς όπως η Εργατική Κατοικία, ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Εστία και τη μεταφορά του βάρους αυτού «στο σύνολο των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ