Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κλιμακώνονται τα παιχνίδια των επιτήδειων

Παρέμβαση της «ΕΝΙΑΙΑ σακ» της Εθνικής Τράπεζας για τις μεθοδεύσεις στην τράπεζα

Σε παιχνίδι ανάμεσα σε διάφορες χρηματοοικονομικές εταιρίες και άλλα κοράκια της τραπεζικής αγοράς εξελίσσεται η ιστορία γύρω από την παραχώρηση σε ιδιώτες του μετοχικού πακέτου που διαθέτει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού στη Γενική Τράπεζα. Λογής - λογής «τραπεζίτες», κομπιναδόροι και άλλοι επιτήδειοι, που θέλουν να εμφανίζονται ως «μνηστήρες», φροντίζουν να δημοσιοποιήσουν το «ενδιαφέρον» τους, ενώ αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν επιφυλάξεις, για το αν αυτό το ενδιαφέρον είναι πραγματικό ή αν στόχο έχει την εξασφάλιση προβολής από μερίδα του Τύπου, προκειμένου να «προωθήσουν» άλλες μπίζνες στην αγορά του ΧΑΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες, η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας θα παρουσιάσει τα οικονομικά και άλλα στοιχεία της τράπεζας στους διάφορους ενδιαφερόμενους που θα περάσουν από τα γραφεία της διοίκησης. Πάντως, εντύπωση προκαλεί και η σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη τράπεζα, από το ξεπούλημα της οποίας δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ...δεκάρα. Οπως είναι γνωστό, βασικός μέτοχος είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και όχι το Δημόσιο.

Παρέμβαση για την Εθνική

Σε δυνάμωμα της πάλης, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και σχέδια της κυβέρνησης καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους η «ΕΝΙΑΙΑ σακ» της Εθνικής Τράπεζας. Η Γραμματεία της Παράταξης, με σχετική της ανακοίνωση, για την εκχώρηση και νέου μετοχικού πακέτου σε ξένους και ντόπιους «επενδυτές» επισημαίνει τα παρακάτω:

«Με μια "αιφνιδιστική", κατά τα άλλα, κίνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το ξεπούλημα του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, σε ξένους και ντόπιους θεσμικούς επενδυτές.

Οι εξελίξεις αυτές για μας, δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Είναι οι συνέπειες και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και στο χώρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Προχωρούν, λοιπόν, ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας γιατί:

  • Αυτό επιτάσσει η εναρμόνισή τους με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Αυτό επιτάσσει η λογική της πλήρους υποταγής στο τραπεζικό κεφάλαιο.
  • Αυτό επιτάσσει η λογική "περισσότερα κέρδη στους τραπεζίτες, λιγότερα δικαιώματα και κατακτήσεις στους εργαζόμενους".

Προσπαθούν έτσι να καλύψουν τις επιταγές που υπέγραψαν όταν συμφώνησαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την "παγκοσμιοποίηση", τη σύγκλιση των οικονομιών, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Αδιαφορούν παντελώς για τις συνέπειες όχι μόνο στην οικονομία της χώρας αλλά και για χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο μας.

Η ΕΝΙΑΙΑ καταγγέλλει για άλλη μια φορά τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις και πολιτικές. Εγκαιρα είχε ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, καλώντας τους να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να δυναμώσουμε την πάλη μας, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και σχέδια που μεθοδεύουν πίσω από την πλάτη μας. Να παλέψουμε για μια τράπεζα Δημόσια, στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών του Ελληνικού Λαού και των εργαζομένων»

  • Αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε από τη κυβέρνηση το ξεπούλημα του 11% (αντί για 10%) της Εθνικής Τράπεζας. η συνολική τιμή για το «πακέτο» περιορίστηκε στα 490 εκατ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ