Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα

Ενώπιον του μεγαλύτερου κινδύνου που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, βρίσκεται το περιβάλλον της πατρίδας μας. Το νομοσχέδιο για τα δάση, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Γεωργίας, δήθεν για την έναρξη διαλόγου με κάθε ενδιαφερόμενο, έρχεται να παραδώσει εκατομμύρια (άνω των 30, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς) στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, «διά πάσα οικονομική εκμετάλλευση». Η χρονική συγκυρία (προεκλογική περίοδος), που επιλέγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προβεί σε μια τέτοιου είδους ενέργεια, σαφώς και δεν είναι συμπτωματική. Ωστόσο, δεν αρκεί αυτή η εξήγηση, η «προεκλογική παροχολογία» δηλαδή, για να εξηγηθεί η ουσία της δασικής (ή, καλύτερα, αντιδασικής) πολιτικής της κυβέρνησης. Πρώτιστο και βασικό μέλημα των κυβερνώντων είναι η πλήρης ταύτιση, και σε νομικό επίπεδο, της χώρας μας, με τη συνολική πολιτική χρήσεων γης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι όπως προκύπτει και από το σχετικό κοινοτικό κανονισμό για τα δάση (1257/99). Μια πολιτική, που ξεκάθαρα αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως ένα ακόμη πεδίο, που μπορεί να επιφέρει κέρδη από κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα. Είτε αυτή ονομάζεται «οικιστική ανάπτυξη», είτε «τουριστική επένδυση», είτε «παραγωγή ξυλωδών προϊόντων», είτε οτιδήποτε άλλο βρουν ότι μπορεί να τους αποφέρει «ζεστό χρήμα».


Φυσικά και στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να σεβαστεί ούτε το Σύνταγμα που η ίδια πρόσφατα αναθεώρησε με την πλήρη συμφωνία της ΝΔ, ούτε όλη την υπάρχουσα σχετική νομολογία για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, όπως αυτή απορρέει από σωρεία αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα αστικά κόμματα έχουν αποδείξει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, και θα συνεχίσουν να το κάνουν, ότι τους νόμους τους, τους φτιάχνουν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της δικής τους τάξης και όταν πια δεν επιτελούν το σκοπό τους, τους πετάνε «στον κάλαθο τον αχρήστων», δίχως να λογαριάζουν απολύτως τίποτε, φτιάχνοντας νέους που να υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα.

Με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, την περασμένη Τετάρτη, σήμανε ταυτόχρονα και η ώρα ευθύνης για το περιβάλλον της χώρας μας. Ευθύνη, που για το σύνολο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σημαίνει να χαλάσουν τα κυβερνητικά σχέδια, αφού εναντίον τους θα στραφούν οι συνέπειες του περιβαλλοντικού εγκλήματος που επιχειρεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επιχειρηματιών. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισε ότι με όσες δυνάμεις διαθέτει θα σταθεί εμπόδιο σ' αυτήν την εγκληματική πολιτική. Ταυτόχρονα, θα στηρίξει, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, την ανάπτυξη μιας πραγματικής αντίστασης στο βιασμό του περιβάλλοντος, που επιχειρεί να πράξει η κυβέρνηση.


Avaton


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπορευματοποίηση και δασοκτόνα πολιτική «καίνε» τα δάση (2010-03-21 00:00:00.0)
Αγώνας για δάση - λαϊκή περιουσία (2008-03-21 00:00:00.0)
Αντισταθείτε στο δασοκτόνο νόμο (2004-10-30 00:00:00.0)
Θεαματικός εμπαιγμός για το περιβάλλον (2004-01-18 00:00:00.0)
Καταστροφικό για τα δάση (1997-11-26 00:00:00.0)
Μέτρα και πολιτικές της ...πυρκαγιάς (1996-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ