Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Αποκαλυπτικό ήταν το προχθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Σάντεϊ Τάιμς». Για πολλά πράγματα και, ιδιαίτερα, για τη βαθύτερη ουσία της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. Απόρρητη έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών -λέει το δημοσίευμα - αποκαλύπτει ότι ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός «ΒΡ» ήταν ο βασικός εμπνευστής και οργανωτής του στρατιωτικού πραξικοπήματος, που έγινε στο Αϊζερμπαϊτζάν, το 1993 και ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας, Αμπουλφάζ Ελτσίμπεϊ κι έβαλε στη θέση του τον Χαϊντάρ Αλίγεφ.

Λίγους μήνες, μετά το πραξικόπημα, η «ΒΡ» συνήψε συμφωνία - μαμούθ με τον Πρόεδρο πλέον Αλίγεφ, ύψους 5 δισ. στερλινών, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Αϊζερμπαϊτζάν. Η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί την εποχή εκείνη, ως συμφωνία του αιώνα κι έφερε τη «ΒΡ» στην ηγετική θέση του κονσόρτσιουμ των δυτικών εταιριών, που κυριαρχούν τώρα στην εκμετάλλευση των πετρελαίων της Κασπίας θάλασσας, ενώ το 1998 η βρετανική εταιρία συγχωνεύτηκε με την αμερικανική «Αμόκο» κι έγινε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες διεθνώς, διασφαλίζοντας τα αμερικανο-βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά, επίσης, στο γεγονός, πως η «ΒΡ» διατηρεί στενούς δεσμούς με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σημειώνοντας ακόμη, πως πολλοί πρώην πράκτορες της ΜΙ6 εργάζονται σήμερα στον πετρελαϊκό κολοσσό.

Και μπορεί, βέβαια, η «ΒΡ» να διαψεύδει την εμπλοκή της στο πραξικόπημα, αλλά τα γεγονότα προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση δείχνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ